• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 5°C

Ускорява се процедурата по кандидатстване за българско гражданство

Ускорява се процедурата по кандидатстване за българско гражданство

/КРОСС/„Вземаме мерки за ускоряване на процедурата по кандидатстване за българско гражданство ." Това каза в интервю за „Фокус" заместник-министърът на правосъдието Вергиния Мичева-Русевa във връзка с процедурата по кандидатстване за българско гражданство на чужди граждани от български произход.

„Проблемите са в няколко насоки. Един от основните проблеми са многото молби, които постъпват в Дирекция „Българско гражданство. Оказва се, че капацитетът на дирекцията вече не отговаря на потребностите на чуждите граждани, които искат да предприемат стъпки за придобиването на българско гражданство", обясни зам.-министър Мичева-Русева.

„За 2016 година, към настоящият момент, сме получили над 15 000 молби, а през цялата 2015 година - 14 000. Неимоверно много се е увеличил броя, а молбите постъпват, както чрез консулските служби, така и директно в Министерство на правосъдието", допълни още тя.

По думите ѝ именно това налага да бъдат взети сериозни мерки, във връзка с укрепване на капацитета на дирекцията.

„Вече отворихме и второ гише за приемане на документи. До сега много често можеше да се види пред сградата на министерството опашка от хора, които чакат в лошото време, за да влязат и да си подадат документите. Сега се опитваме да се справим с този проблем, а хората да бъдат правилно обслужени. Предстои да въведем и пост-терминали за плащане на таксата директно в министерството, за да не се разхождат хората по банки и да внасят допълнителни преводни такси", коментира още зам.-министърът на правосъдието.

„Основната трудност, която Съвета за гражданство среща е как да установим дали някой наистина има български произход", каза още Вергиния Мичева-Русевa.

„Хората доказват своя произход чрез писмени доказателства. Те могат да бъдат какви ли не - военната книжка на дядото, който е служил в Българската армия; свидетелството за свето венчане на бабата и дядото, в което пише, че те са българи; документ от българско училище, което е доказателство за български произход. Много често обаче, в Македония и Албания такива документи липсват", посочи зам.-министър Мичева-Русева.

Тя обясни, че членове на българо-македонските дружества, които са посещавали министерството, разказват, че насилствено такива документи са унищожавани и сега хората не разполагат с тях.

„Ние разчитаме много на експертизата на Държавната агенция за българите в чужбина, които удостоверяват, специално за македонски граждани, дали имат български произход. Те правят това въз основа на данни за родното място, от което произхожда молителя и неговите възходящи роднини. Това обикновено са погранични райони - Преспа, Охрид и други места", обясни тя.

Заместник-министърът обясни, че процедурата по кандидатстване е оптимизирана с нова информационна система, която ще улесни работата на самите служители и на хората, кандидатстващи за гражданство. Те ще получават индивидуален ПИН код, с който могат да влизат в системата и да проверяват статуса на своята молба.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

А какво да кажем за назначеното интервю след 15 месеца? И след това да чакаме още 12 за да преценят дали ставам за български гражданин или не ? Кой би отговорил на този въпрос ????

03.09.2016 09:05:10

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.