• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Анкара все по-често възпира турци, желаещи да вземат германски паспорт

Анкара все по-често възпира турци, желаещи да вземат германски паспорт

/КРОСС/ Консулствата на Турция на територията на Германия все по-често отказват разрешение за отказ от турско гражданство. Deustche Welle, цитирано от "Фокус" привежда няколко примера в подкрепа на това твърдение.

Серхат Мустафоглу живее в Германия вече 37 г. Двете му деца са родени и израснали в Хамбург. Затова няма нищо необичайно в желанието му да получи германски паспорт. Барис Реяз и Дениз Демир също искат да станат германски граждани - Реяз живее в страната вече 24 г., Демир се е устроил в свободния ханзейски град през 2002 г. (И тримата мъже са имали проблем с турските власти, затова имената им са променени).

Властите в Германия не виждат никаква препятствия и вече са одобрили заявленията за получаване на гражданство и на тримата. Липсва обаче разрешение за отказ от турския им паспорт, което e отхвърлено от представителите на Анкара под различни предлози. На Дениз Демир дори му е съобщено, че паспортът му трябва да остане в консулството.

Това обаче не са изолирани случаи - германските власти са в състояние да приведат множество такива, при това от цялата страна. В отговор на депутати на "Левица", правителството на ФРГ потвърди, че дипломатическите представителства на Турция в три провинции - Берлин, Бавария и Хамбург, отказват да връщат паспортите на турци, които биха искали да получат германско гражданство.

Служба за въпросите, свързани с чужденците

Представителите на ведомствата, занимаващи се с предоставянето на германско гражданство на чужденци, са обсъдили проблема на едно от заседанията в Берлин, проведено през месец юни. Участниците в срещата са констатирали, че има редица случаи, в които "турски кандидати за получаване на германско гражданство" съобщават за проблеми при отказа им от турския паспорт, разказа представител на службата.

Официално, в Берлин е регистриран само един подобен случай. В Хамбург е известно за изземването на четири паспора. Но Бариз Реяз предполага, че потърпевшите са много повече.

"Знам за няколко турци, на които се е случило същото. Ако броим и тях, то броят на пострадалите ще нарасне почти двойно". 

Мнозина, включително Реяз, предпочитат да не се обръщат към консулствата, опасявайки се да не им бъде отнет паспорта. Реяз дори е бил посъветван от представител на германската служба да почака. Това се е случило през март, няколко седмици преди провеждането на референдума за конституционни промени в Турция.

"Във ведомството ми казаха, че сегашната политическа ситуация в Турция се е изострила, а след това може да се успокои", разказва Реяз. Германските власти не са успели да направят нищо повече за него. Помощ не са успели да окажат и на Дениз Демир, когато е останал без паспорт. "Посъветваха ме да се обърна за помощ към организацията на турската общност".

Стигмата на привърженици на Фетхуллах Гюлен

Демир се е обръщал още два пъти към Генералното консулство на Турция, но без успех - така и не е получил обратно паспорта си. Обяснение не е дадено. Но и Демир, и Реяз са уверени, че причината да откажат разрешение за освобождаване от турско гражданство може би е свързано с движението на Фетхуллах Гюлен. Властите в Анкара са уверени, че той е организирал неуспешния опит за държавен преврат от лятото на 2016 г. Година по-късно зад решетките в Турция са затворени повече от 50 хил. предполагаеми привърженици на живеещия в изгнание проповедник.

"Анкара счита, че турската държава има проблем с група хора, които макар и да не са участвали активно в преврата, са част от това движение", обяснява Юнус Улусой от Центъра за изучаване на Турция и въпросите за интеграция. Експертът допуска, че изземването на паспортите е свързано с принадлежност към движението на Гюлен.

Дениз Демир е преподавал в институция, свързана косвено с движението "Хизмет". Реяз пък е бивш спортен журналист от закритото германско издание Zaman, близко до гюленистите.

Клеймо "предател"

Серхат Мустафоглу е работил в същото издание. Когато е поискал да се откаже от турско гражданство, в консулството в Хамбург са се опитали да му вземат паспорта.

"Казаха ми, че няма да ми издадат разрешение, ако не го оставя".

Той обаче решава да вземе паспорта си и да си тръгне.

Реяз също е получил обратно паспорта си. Сега той очаква с нетърпение потвърждение, че заявлението му за отказ от турско гражданство е удовлетворено. Но той се оплаква от съпътстващите проблеми.

"Има хора, които познавам дълги години, и които сега ме наричат предател".

И всичко това заради една единствена нощ - тази на опита за държавен преврат в Турция. Дениз Демир е без паспорт вече половин година и е загубил вяра, че ще види отново документа си. Въпреки това запазва надеждата, че някой ден ще получи германско гражданство.

С решение на Министерството на външните работи на ФРГ, немско гражданство може да бъде получено и без справка за отказ от първото на кандидата. Това обаче може да се случи след изтичането на двугодишен срок от подаването на заявлението за отказ от гражданство. За Демир това е реална надежда, но и проблем - в следващата година и половина той ще трябва да остане без паспорт.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.