• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Шофьорът на катастрофиралия край Своге автобус не помни нищо, още е в шок

Шофьорът на катастрофиралия край Своге автобус не помни нищо, още е в шок

/КРОСС/ Шофьорът на катастрофиралия край Своге автобус Григор Григоров все още е в шок. Това заявява защитникът му - адвокат Христо Ботев в интервю за "24 часа". По думите му клиентът му, който е на 59 г., за първи път влиза в арест.

Апелативният съд в София пусна Григоров на свобода срещу 2 хил. лв.

"Прибра се вкъщи, но журналисти се опитваха да влязат в дома му, прескачайки оградата, блъскаха и по портата му. Кой нормален човек няма да се чувства ненормално в тази обстановка? Той има нужда да бъде оставен на спокойствие", коментира адвокатът.
Защитникът каза, че разследването на катастрофата със 17 жертви от 25 август се намира в много ранен стадий. По делото засега е събрана информация за действията на водача. Има документи от Агенция “Пътна инфраструктура” и фирмите, ремонтирали пътя Своге-София, но те все още не са изследвани.

Григоров не можел да възпроизведе никаква информация за тежкото ПТП.

"Може да си мислите, че това е защитна стратегия, но не е. В началото Григоров си мислеше, че завоят бил ляв, а не десен. Представете си, има свидетели по делото, на които последният спомен е бил, че са минавали през с. Лакатник, което е на 30 км от мястото катастрофата. А те са пътували още половин час в автобуса, преди да се преобърнат в пропастта. Човешката памет в подобни случаи, казаха специалисти, че може да се възстанови няколко месеца след събитието, а може и изобщо да не се възстанови", заяви Ботев.

Нараняванията на шофьора от катастрофата не са сериозни. Има хронични заболявания от възрастта: високо кръвно, диабет и проблем с бъбреците.

Защитникът посочи, че Григоров не е рисков водач. Нарушенията му на пътя са между 2008 и 2010 г. и са незначителни. "Той е 59-годишен обикновен човек, който си вади хляба сам. Живее в Божурище. Има 2 големи дъщери", обясни той.

Броят на подписите в негова защита растял всеки ден, включително онлайн.

"Този път общественото мнение казва, че държавата е виновна. Хората не само подкрепят Григоров, те искат и разследването да стигне докрай. Най-малкото да се установи къде куца работата на отговорните инстутиции, ако трябва и да се преструктурират. Тук въпросът не е да има някой в затвора, а да не умират хора", коментира адвокатът.

По думите му общото впечатление на свидетелите от автобуса е за спокойно пътуване. "Григоров, освен че вози възрастни хора до различни места, е и човек, който вози и деца. Когато това ти е занаятът, си изграждаш навици, от които трудно после излизаш. Не може 5 дни да караш бавно, а на шестия – бързо. Той е човек, който знае, че носи отговорност и за малки деца, и за по-възрастни хора и това е така от години", изтъква той в интервюто.

Заключенията от експертизите ще кажат доколко пътят е способствал за тази катастрофа. "Ако се установи например хубаво сцепление на пътното платно, добър асфалт, наличие на нормално поставена мантинела, може да се приеме, че автобусът с дори 53 км/ч, удряйки се в бордюр и мантинела, е нямало да падне. Невинаги субективните действия на водача водят до престъпление", посочи той.

Защитникът каза, че масово превозвачи не уведомяват ДАИ, че тръгват на път, каквото изискване има.

"Техническият преглед – да, не е направен, пропуснато е. При положение, че на този етап е установена изправност на автобуса, това не е проблем", уточни Христо Ботев.

Превозното средство е било оборудвано с колани, но никой от пътниците не си ги е сложил. Той изтъкна, че няма механизъм, по който един шофьор да задължи пътниците да ги сложат, както и няма гаранция, че коланите са могли да спасят живот.

Според адвоката е важно да се разбере как се изпълняват обществени поръчки, които не струват малко, защото . подвеждането под отговорност на едно длъжностно лице не решава проблема.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Иван

А технически преглед на автобуса защо не е направен?

07.09.2018 15:05:24

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.