• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Защо две пенсии са по-малко от една?

Защо две пенсии са по-малко от една?

/КРОСС/ Бъдещите пенсионери, задължени от държавата да се осигуряват допълнително в пенсионен фонд, са изначално ощетени.

Те ще получават „две пенсии“, които обаче общо ще са по-ниски от една, изплащана изцяло от НОИ.

За това предупреди икономическият съветник на КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова пред БНР и в ефира на БиТиВи.

Преди ден това стана ясно и от думите на самия ресорен министър Бисер Петков. На кръгла маса за пенсионната реформа, той обясни, че първите кохорти пенсионери след 2021 година, които ще получават въпросните добавки от пенсионни фондове, ще са ощетени. Защото добавките няма да могат да компенсират онези 20%, които се намаляват от пенсията им в НОИ.

Според Ваня Григорова до 2060 година тази несправедливост няма как да бъде поправена. До 2060-а „две пенсии“ ще са по-малко от една, категорична бе тя.

Втория пенсионен стълб би бил по-добър вариант единствено за тези, които 40 години са се осигурявали на заплата, по-висока от средната. Колко от вас са правили това 40 години, попита риторично Григорова.

Според нея системата е сбъркана. Частните фондове не са създадени за това хората да получават по-високи пенсии, а да осигуряват печалба на някого, категорична е тя.

В двата законопроекта за възрастните хора, които днес ще се гледат в социалната комисия, няма почти нищо, което да заслужава да се отделя в отделен законопроект, отбеляза Ваня Григорова.

Според нея, ако депутатите искат да увеличат социалните помощи за възрастните хора, могат да го направят през Закона за социалното подпомагане. Сега, за да се покажат като защитници на възрастите, го отделят в отделен закон. Това е чист популизъм, категорична е тя.

Според Григорова депутатите реално нищо не искат да направят. По думите ѝ отделянето на различни групи български граждани в отделни закони е изключително порочно. Ваня Григорова смята, че е възможно депутатите да се договорят за минимална пенсия от 250 лева.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.