• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Много въпросителни по важни детайли в инцидента с простреляния бежанец

Много въпросителни по важни детайли в инцидента с простреляния бежанец

/КРОСС/Разследването на окръжната прокуратура в Бургас на инцидента със застреляния бежанец повдига някои въпроси, на които все още няма публичен отговор.

Най-безобидният от тях е колко души е имало в групата на афганистанците при срещата им с тримата гранични полицаи. В деня след стрелбата главният секретар на МВР Георги Костов каза на брифинг, че са задържани 54-ма нарушители на видима възраст 20-30 г., самоопределили се като афганистанци и намиращи се в добра спортна форма.

След задържането на афганистанците започват разпитите им като свидетели. Разпитани са всички. От окръжната прокуратура в Бургас твърдят, че показания са дали 47 чужди граждани. Къде са били останалите 7 бежанци и имало ли е бегълци от групата, които са успели да се измъкнат, разследването все още не е установило.

Вторият и по-съществен въпрос е как е разкрита групата афганистанци - със системите за контрол по границата, по сигнал или случайно.

по важни детайли

в инцидента

Аврамовият мост до град Средец е на пътя София - Бургас. Под него граничните полицаи откриват бежанците.

По права линия от това място до най-близката точка на границата с Турция са около 27 км. По закон Гранична полиция охранява до 30 км навътре в територията на България, така че Вълкан Хамбарлиев и колегите му са имали правомощия в този район.

Според думите на главния секретар на МВР в деня след смъртта на афганистанеца групата е засечена от интегрираната система за охрана на границата.

При това положение оперативният дежурен би трябвало да насочи служители към това място. Афганистанците обаче са изминали повече от 27 км пеша в силно пресечена планинска местност. Те са открити в 22 ч на 15 октомври. Това означава, че ако бежанците са засечени от системата по границата, те са ходили пеша и без да спират, около 5 часа до мястото, където са заловени.

Дали е било необходимо използването на оръжие в ситуацията, също е спорен въпрос. Според Закона за МВР служебното оръжие се използва при абсолютна необходимост. Тя обаче включва употребата му без предупреждение при осъществяване на гранично наблюдение. Случаят под Аврамовия мост не е такъв, защото бежанците отдавна са били преминали браздата.

В Закона за МВР пише още, че се стреля, когато извършител на престъпление оказва съпротива или се опитва да избяга. В същото време служителят трябва да направи всичко възможно да запази живота на лицето.

От друга страна, безспорно е, че афганистанците са извършили престъпление по нашия Наказателен кодекс, като са преминали границата без разрешение.

Досега информацията за прострелването на афганистанеца е, че Вълкан Хамбарлиев е стрелял във въздуха като предупреждение, след което куршумът рикоширал в моста. Колегите му твърдят, че бежанците били агресивни.

Другият неизяснен въпрос е дали жертвата се е опитвал да бяга, оказвал ли е съпротива, или е бил в групата под моста сред останалите и куршумът е попаднал във врата му случайно.

Степента на осветеност на мястото по време на инцидента и позицията на граничния полицай Хамбарлиев също не са изяснени. Униформените са слезли до рекичката по стръмен склон, за да заловят групата от бежанци. Възможно е Хамбарлиев да е стрелял във въздуха, но фенерите на полицаите да са били насочени към бежанците под моста и така да не е съобразил, че изстрелът ще отиде към покрива на Аврамовия мост.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Тъпанар

19.10.2015 23:31:16

Анонимен

Ей измисления писател дано господ ти доведе 47 физически спортни афганистанци да те изнасилят, резнат любопитната кратуна. Може ли такива тъпи въпроси да пишете.Не е изяснено ти на чий стан тъче.... Педераст

19.10.2015 23:30:11

Анонимен

Защо някой не пробва да влезе в Турция но от към България. Някой "разследващ журналист" например. После да опише преживяното. Може да вземе и награда - посмъртно!

19.10.2015 23:26:13

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.