• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Омбудсманът призова за защита на българи, съдени в Гърция

Омбудсманът призова за защита на българи, съдени в Гърция

/КРОСС/ Омбудсманът Мая Манолова призова институциите да вземат спешни мерки за защита на наши сънародници, съдени в Гърция по подозрение за трафик на хора. При повечето от потърпевшите, обърнали се за съдействие към обществения защитник, схемата е следната: те продават или отдават под наем моторно превозно средство в България, чиито нови собственици след това не пререгистрират, а в същото време с него се превозват нелегални мигранти към южната ни съседка. Така се оказва, че бившите  собственици на МПС-то могат да бъдат съдени за деяние, което не са извършили.

Потърпевши от престъпната схема, която действа едновременно у нас и в Гърция, споделиха проблемите си по време на срещата, която Манолова организира между тях и българските институции, имащи отношение към подобни казуси. Според омбудсмана за да бъдат защитени интересите на нашите сънародници, са необходими нормативни промени – в Закона за движение по пътищата и в Наредба 45 от 2000 г. за регистрирането и отчета на МПС-то.

Поканени на дискусията, организирана от Манолова, бяха представители на различни институции у нас, в това число на прокуратурата и Министерството на външните работи.

Камен Михов от Върховната касационна прокуратура увери, че държавното обвинение нито има намерение, нито ще остане безучастно към проблемите на нашите сънародници с правосъдието в Гърция:

„Г-н Цацаров възложи проверка на всички преписки, които са във ВКП. За краткото време не можем да изследваме всеки един отделен казус и да стигнем до всяка една преписка, образувана в съответната прокуратура. Предстои да се направи анализ на всички преписки. Ще се набележат конкретни мерки във връзка с възникналия проблем“.

Участниците в дискусията обаче се обединиха около тезата, че не прокуратурата, а Министерството на външните работи може да изиграе водеща роля за решаване на проблемите на нашите сънародници, съдени в Гърция по подозрение за трафик на хора. Димитър Арнаудов - директор на дирекция консулски отношения в министерството, заяви:

„МВнР в никакъв случай не е панацея за решаване на всички проблеми. министерството в лицето на своите консулски представители оказва всячески подкрепа в подобни случаи. Виждам, че дори сред самите потърпевши има колебание и неувереност за това къде се корени проблема и как трябва да се процедира“.

Обясненията на Димитър Арнаудов от МВнР обаче явно не се харесаха на омбудсмана Манолова, която каза: “Външно трябва да си поеме лидерската позиция, просто защото е външно министерство на България, а Република България защитава своите граждани, независимо къде са“.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.