• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Книга на руски учен търси руската следа в 9-юнския преврат от 1923 г.

Книга на руски учен търси руската следа в 9-юнския преврат от 1923 г.

/КРОСС/ Презентация на научно-популярната книга «Бял реванш в страната на алените рози. Александър Гучков и държавният преврат от 9 юни 1923 година в България» на доктора на историческите науки, директор на Института за исторически и социално-политически изследвания (Русия, гр. Новосибирск)  Виктор Иванович КОЗОДОЙ организира РКИЦ на 25 юни от 18,30 часа в РКИЦ (ул. Шипка 34)
 Книгата е логическо продължение на първата книга за Александър Иванович Гучков и е посветена на изследването на неговата «българска следа», на ролята му в държавния преврат от 9 юни 1923 година в България.
Каква може да бъде връзката между крупния руски политик и преврата в далечна България? Какво отношение е имал Гучков към България?.. Защо му е било необходимо да организира преврат?.. И какво изобщо са правили руснаците и руската армия на генерал Врангел в България през 1923 година?... 
Деветоюнският преврат от 1923 година в България се разглежда като продължение на Гражданската война в Русия, на противостоянието между «бели» и «червени» след бягството на армията на Врангел от Русия.
В биографията на А. И. Гучков «българският гамбит» е своего рода «дубъл» по планирането и организацията на мероприятия за смяна на властта в държавата, като се има предвид ролята и участието му в събитията от февруари 1917 година в Русия. В българските събития може да се проследи аналогична последователна «технологична» разработка и същата липса на «стихийност» на процесите.
След като имаме обширна информация за «дубъла» на А. И. Гучков за смяна на властта, съотнасяйки събитията от преврата в България през 1923 г. със събитията от февруари 1917 г. в Русия, и анализирайки хода на мислите и действията на Гучков, ние получаваме своеобразен ключ към разбирането на неговата организационно-управленска дейност в революцията от 1917 година в Русия. Именно това е главното, заради което е необходимо да се изучава историята на пребиваването на руската емиграция и ролята й в събитията през 1920-те години в България.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.