• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Свещеният бийт на Буда

Свещеният бийт на Буда

/КРОСС/ Когато кажем будизъм, всички ние си представяме смирение и шепот на мантри в далечна Азия. Това е и представата на японеца Гьосен Асакура. Семейството на Гьосен има будистки храм, за който наследниците на рода са длъжни да се грижат.

Той е 17-то поколение монах, който трябва да поддържа храма и да провежда служби там.  Но в младежките си години Гьосен изпитва чувство на несъгласие: защо точно той? Струва му се досадно и далеч не неговото призвание.„Беше ми писнало да слушам, че храмът е мое задължение. Смятах храмовете са остарели, скучни, прекалено строги.", разказва мъжът.

С времето той започва да се увлича по диджейството и електронната музика. Все повече започва да мечтае това да бъде професионалното му поприще за сметка на семейния дълг към древния храм и будизма.

Какво обаче ще преобърне представите му?

Храмът, за който се грижи Гьосен е построен преди 540 години и в него се разпространява словото и учението на Буда. Основна практика в будизма е медитацията, която води до Нирвана - специфично състояние, при което душата получава освобождение.

Именно това ще се окаже пресечната точка между музиката и религията, която Гьосен ще види и ще промени представата му за семейния дълг.

„Музиката дава различни емоции на хората. Води ги до екстаз." След като в младостта си той търси начин да „избяга от храма", Гьосен работи като диджей и осветител. Именно така разбира, че и вярата, и музиката могат да дават позитивни емоции на хората.

Така той се завръща обратно в храма. Той обаче вижда, че хората, които го посещават стават все по-малко и по-малко. Тогава му хрумва идеята: да сложи будистките сутри (формула, афоризъм) с техно бийтове и да направи светлинно шоу в храма.

Резултатите са повече от впечатляващи и можете да ги видите тук:

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.