• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Концерт и изложба в памет на Никола Гюзелев

Концерт и изложба в памет на Никола Гюзелев

/КРОСС/Фондация Никола Гюзелев и Асоциация Артемидия с подкрепата на Министерство на Културата на България и с патронажа на Италианския Културен Институт в София, на Българска академиа на науките представят концерт и изложба в памет на Никола Гюзелев с откриване на 11 септември, петък от 18 30ч., в галерия "Среде" на Министерство на културата, бул Ал. Стамболийски, 17 в Столицата.

Събитието е в памет на знаменития български оперен артист маестро Никола Гюзелев, Доктор Хонорис Кауза на БАН и Комендатор на Република Италия, за една година от смъртта му. Изложбата е с негови творби, а концертът е с изпълнения на някои негови студенти в Българската Академия "Борис Христов" в Рим, както и други талантливи певци, учили с него в Оперната студия Никола Гюзелев в София, всички те вече утвърдени изпълнители на световните оперни сцени.

Участват: проф. Светлин Русев, който ще открие изложбата, пианистите проф. Атанас Куртев, Йоланта Смолянова, Ивайло Иванов, певците Владимир Стоянов, Николай Кърнолски, Добромир Момеков, Емил Желев, актрисата Анна Мария Гюзелева. Ще бъдат означени важните годишнини в историята на Човечеството - 100 от Първата световна война и 70 г. от края на Втората световна война с инструментални изпълнения на произведения на Любомир Пипков и Феручо Бузони, на Чайковски и Шопен в изпълнение на Атанас Куртев и Йоланта Смолянова, заедно със стихове от италианските поети Саба, Унгаретти, Монтале, Квазимодо които актрисата Анна Мариа Гюзелева ще поднесе на публиката заедно с фрагменти от новата ѝ стихосбирка посветена на Никола Гюзелев " ... А душата знае ". Използваме случая с това събитие да благодарим и на Софийска община за жеста, който прави към паметта на големия български артист Никола Гюзелев, прославил България и българското оперно изкуство в целия свят, вземайки решение да назове един от площадите в центъра на столицата на негово име.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.