• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8396
  •  GBP / BGN 2.2656
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Мохамед Халаф: Солеймани е готвел преврат и заложническа криза в Багдад

Мохамед Халаф: Солеймани е готвел преврат и заложническа криза в Багдад

/КРОСС/ Касем Солеймани е архитектът на всички граждански войни в Близкия изток, започвайки от Ирак, Сирия, размириците в Газа между Израел и Палестина. Той е и архитектът на войната в Йемен и атентата в Сарафово на българска територия. Това каза д-р Мохамед Халаф, журналист, преподавател и експерт по Близкия изток, регионалната и световната сигурност, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Според Халаф след ликвидирането на Солеймани правилата на играта между САЩ и Иран радикално се променят. Той посочи, че в продължение на 40 години Иран непрестанно унижава САЩ, като президентът Барак Обама е толерирал Техеран единствено заради постигането на ядреното споразумение, с което всъщност е подписана смъртта на Близкия изток.

„САЩ премълчаха достатъчно. Президентът Доналд Тръмп обаче беше изправен пред изпитание – да запази авторитета на САЩ или Революционната гвардия и нейният лидер да бъдат ликвидирани“.

„Кулминацията беше получаването на разузнавателна информация, че Солеймани планира втори щурм в американското посолство и взимането на нови американски дипломати за заложници“, посочи Халаф. Той добави, че другата част на плана е била атентат в Ирак, с който да се превземе властта от проиранските организации.

„Американците нямаше да бъдат зрители на сценарий, който цели убиване на американски дипломати и граждани“.

Журналистът разказа още, че американското посолство в Ирак е най-голямото в света.

„Територията му е колкото Ватикана. Там работят 5 хил. дипломати и служители, като 10 са дипломатите с ранг "посланик“, посочи Халаф. По негови думи целта на Иран е била американците да напуснат Ирак и Тръмп да бъде унижен, което да помогне на демократите при импийчмънта му.

„Иранците знаят, че след като демократите дойдат на власт, те ще вдигнат санкциите и ще се върнат към ядреното споразумение“, отбеляза Халаф.

Според госта няма опция Иран да влезе в директен сблъсък със САЩ.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

ще падат небостъргачи

кравсрите събориха Хюсеин и си направиха мащабна база, световните терористи

07.01.2020 17:02:11

Анонимен

Ако само Русия има интерес от размириците, то тогава Трамп наистина е руски агент. Междувременно са завербували и Помпео и Еспер, понеже цитираните идиоти предизвикаха настоящата криза. Явно Русия се е оправила след фалита.

07.01.2020 16:54:10

Анонимен

Едиствената страна която има полза от размириците в близкият изток , която ги подхранва и подклажда от десетилетия е Русия , само така могат да се поддържат високи цените на петрола , а това е жизнено важно за нея . Навремето Рейгън се договори със Саудитска Арабия , свалиха за няколко години цените на петрола .... и Русия фалира , това са фактите , всичко останало е Пунта Мара .

07.01.2020 11:12:17

Анонимен

Очевидно платен идиот. Нищо от казаното от т.н. специалист не е и не може да бъде доказано. Да не забравяме и епруветката на Колин Пауъл в която беше мострата от оръжието за масово поразяване. Тия лъжат от толкова дълго и за всичко, че вече и самите те не отличават лъжата от истината.

07.01.2020 10:12:06

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.