• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Обновен е храмът на св. великомъченик Харалампий в с. Богданлия до Елин Пелин

Обновен е храмът на св. великомъченик Харалампий в с. Богданлия до Елин Пелин

/КРОСС/ Изцяло обновен е храмът, посветен на св. великомъченик Харалампий в с. Богданлия до Елин Пелин. По този повод инициативният комитет, реализирал ремонта, кани тази неделя (30 октомври) всички миряни на тържествена Света литургия. Тя ще бъде отслужена от енорийския свещеник в съслужение с негови събратя свещеници, след което ще се извърши водосвет и курбан за здраве и благословение.

Църквата "Св. Харалампий" в село Богданлия има нелека съдба. Храмът е най-старата постройка в селото, съградена през 1882 г. в двора на селското гробище. Местните хора я вдигат с много труд и доброволни дарения. Тя е обявена за архитектурно-художествен паметник с местно значение от Националния институт за паметниците на културата през 1996 г. Години наред обаче жителите на селото поддържат сградата с подръчни средства своята църква. И така над цели 40 години.

Времето и природните стихии нанасят своите поражения. Наводненията през 2004 г. довеждат до слягане на старите основи на църквата и до разцепване по височина на сградата и пристройката с камбанарията. Постепенно интериорът също започва да се руши под влиянието на влагата, която засяга стенописите, иконите, олтара. Опасността и покривът да се срути става реална. Усилията на малкото жители на селото да укрепят сградата през годините, водят до временен и незначителен ефект.

В края на 2014 г. Църковното настоятелство на храма избира Инициативен комитет, на който е възложена тежката задача да организира ремонта и възстановяването на църквата. Комитетът стартира кампания за възстановяване на храма и започва да събира необходимите документи за проект за реставриране, както и дарения, необходими за реализацията му. Така след много трудности и с помощта на дарители богоугодното дело е доведено до успешен край тази есен.

Старият притвор е демонтиран и изграден отново, подът в притвора е налепен с плочки, направена e нова вътрешна и външна мазилка, стените на старата част са укрепени, подменен е изцяло стария покрив, поставени са два гръмоотвода, дворът на храма е изцяло почистен и обновен, вдигната е нова ограда. Освен това са възстановени и стенописите. Нова е дело на Стефко Аенски. Сред тях има уникален, много ценен стенопис, изобразяващ свети преподобни Зосим и преподобна блажена Теодора, разкрит по време на ремонта под изработената върху платно двуметрова божигробска икона "Йерусалимия".

Св. Харалампий е силно тачен, особено в Стара планина, Средна гора и Дунавската равнина. Църквата чества неговия ден на 10 февруари. Тогава в чест на светеца се правят пити, помазани с мед. Св. Харалампий се възприема като лечител и покровител на пчеларите. Той е един от застъпниците пред Бога да има за хората от всичко и то по много.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.