• 15 Юни 2021 |
 •  USD / BGN 1.6148
 •  GBP / BGN 2.2769
 •  CHF / BGN 1.7962
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 11°C

90% от българите не знаят каква болест е хепатит С

90% от българите не знаят каква болест е хепатит С

/КРОСС/ 90% от българите не знаят каква точно болест е хепатит С. Едва 9% от населението е наясно, че хепатит С е болест на черния дроб, а 16% са на мнение, че няма разлика между хепатит С и жълтеница.
Това показват данните на GfK от проведеното през изминалия месец национално представително изследване за хепатит С.
Младите хора (до 35 години) и жителите на по-малките населени места са по-слабо информирани по въпросите за заразяването и превенцията на хепатит С.
Едва 10 % от хората са се изследвали за хепатит С през изминалата година, а 64% никога не са се тествали за заболяването. Половината от тези, които не са се изследвали, заявяват, че биха го направили само ако това е част от пакета със задължителни профилактични изследвания.
Много ниска се оказва информираността на хората относно възможните методи за превенция на хепатит С - 64% смятат, че ако човек спазва добра лична хигиена, това е достатъчно да се предпази от заразяване. В действителност заболяването се предава по кръвен път и превенцията не е свързана с хигиенните навици на хората.
Най-голямо объркване има при въпроса за проявите на симптоми за хепатит С - само 10% от участниците са посочили, че доста често симптоми при заразяване с болестта няма, което е точният отговор. Жълтеница, храносмилателни проблеми и потъмняване на урината са посочени от участниците в проучването като основните признаци, които сигнализират за заразяване с хепатит С.
„Повече държавна финансова подкрепа за болните от хепатит С" - на това единодушно мнение са почти половината от респондентите в проучването на въпроса как държавата и институциите трябва да подпомагат лечението на хората с хепатит С.
При представянето на данните по време на семинара „Социалната значимост на хепатит C", проведен на 14 - 16 ноември във Велинград, Силвана Лесидренска, председател на Сдружение за борба с хепатита „ХепАктив", коментира, че хепатит С ненапразно е наричан „тихият убиец" - той може да уврежда черния дроб на човек години наред, без да предизвика симптоматика, а когато тя се прояви, в много от случаите щетите са непоправими. В България 107 000 души са болни, без да знаят; от тях 95 000 ще развият хронична инфекция, а 25 000 - цироза.
Резултатите от проучването доказват, че обществото ни не знае за тази пандемия, ето защо призивът на пациентските организации и лекарите остава „Изследвайте се!"

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2021 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.