• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Украинци ще правят суперкола с мощност 1000 конски сили

Украинци ще правят суперкола с мощност 1000 конски сили

/КРОСС/ Двигател с мощност от 1000 конски сили ще получи украинската суперкола Himera-Q, предава Automedia. Возилото беше показано изненадващо през уикенда на автомобилното изложение в Киев.

Сега бяха разкрити и подробности около колата. Планира се излизането на две версии - бензинова и електрическа, като и двете ще предлагат впечатляващи характеристики, което донякъде предизвиква съмнения в реализирането на проекта. Електрическият вариант на Himera-Q ще получи 4 електромотора - по един на всяко колело, със сумарна мощност 1000 к.с. и батерии, осигуряващи пробег с едно зареждане до 1000 км. Бензиновият пък ще е с двигател от Audi R8.

Начело на проекта е компанията Jazz Continental на живеещия в Монако украински бизнесмен Андрей Джазовский, който има известен опит в автомобилостроенето. Той се ограничава в създаването на реплики на стари коли, построени върху нови шасита. Най-известният му проект е купе в стил ГАЗ-21 с агрегати на BMW.

Показаната двуместна Himera-Q привлича с футуристичния си дизайн с агресивна част, в която доминират големи въздухозаборници. Той е дело на казахстанеца Владислав Лузин. Шасито на автомобила е направено от испанската компания Spania GTA, която стана известна със своята суперкола GTA Spano. Нейното излизане в серийно производство също предстои.

До момента са създадени два прототипа от украинската машина, които в момента се доработват именно в Испания. Техният монокок е направен от графен, а същият материал е използва и за акумулаторните батерии с капацитет 86 кВт/ч, които трябва да осигурят обявения от създателите на Himera-Q пробег.

Самата батерия също е испанска и макар да не се споменава нейният производител, се счита, че това най-вероятно е компанията Graphenano. Тя разработва полимерни графенови акумулатори, след като получи сериозни китайски инвестиции. Именно същата фирма направи и монокока за GTA Spano.

В разработката на украинския автомобил участва и канадската фирма Exploride, която е подготвила иновационен проекционен дисплей. На него ще излиза цялата необходима информация от смартфона на водача, започвайки от музиката и завършвайки с данните на навигационната система.

Що се касае до версията с бензинов двигател, тя ще получи бензинов V10 от Audi R8. Тази модификация се оценява от авторите на проекта на 500-550 000 евро. Електрическият вариант ще струва около 700 000 евро. Според Джазовскии, компанията му вече получила десетки поръчки, една от които е от холивудски актьор-суперзвезда. Той обаче е пожелал поне засега да остане анонимен.

Създателите на суперколата не смятат да се ограничават само с един модел. Те подготвят още една подобна машина, която ще носи името Xeno), както и цяло семейство компактни градски електромобили с вместимост за между трима и седем души.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.