• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

МИЕ: Не обсъждаме въпроси за продажба на дялове от БЕХ

МИЕ: Не обсъждаме въпроси за продажба на дялове от БЕХ

София /КРОСС/ Министерството на икономиката и енергетиката не обсъжда въпроси за продажба на дялове от БЕХ. Това съобщиха от ведомството по повод появилата се в медиите информация, че руска компания е отправила оферта за купуване на дял от БЕХ.
По-рано днес сайтът Mediapool съобщи, че руската "Стройтрансгаз", чийто собственик е близък приятел на президента Владимир Путин, е отправила оферта към закупуване на дял от Българския енергиен холдинг (БЕХ). Компанията, която се кани да строи българската част на газопровода "Южен поток", е в преговори и за изкупуване на "Енергоремонт холдинг". От българското дружество потвърдиха пред Mediapool, че има интерес от руски инвеститор, без да уточнят името му.
Голяма руска компания проявява интерес за придобиване на акции в "Енергоремонт холдинг" АД, се казва в официално съобщение на компанията.
Холдингът и неговите 7 дъщерни дружества са дългогодишни производители на енергетично оборудване, резервни части и металоконструкции както за текущо поддържане и капитални ремонти, така и за реконструкции и рехабилитации на основно оборудване в енергетиката - ТЕЦ, ВЕЦ и АЕЦ, в химията и металургията. Компанията има 45 годишна история в областта на енергетиката и изграждане на нови енергийни и индустриални обекти.
Руско дружество проучвало възможностите за партниране с "Енергоремонт Холдинг" с цел съвместно участие в България в проекти за модернизация и изграждане на енергийни мощности, ядрената енергетика, минното дело и железопътния транспорт, е посочено в съобщението.
В него се казва още, че интерес представлява и използването на изградената от българския холдинг логистика на Балканите, Ирак и Саудитска Арабия.
Стратегията за развитие на "Енергоремонт холдинг" АД, която беше представена през май миналата година, предвиждаше разширяване на пазарното присъствие в Югоизточна Европа и Близкия Изток с участие в проекти за ремонт и поддръжка на съоръжения на нефтената и газова промишленост и транспортната инфраструктура. Холдингът започна изпълнение на нови проекти в Косово и Македония, откри представителство в Сърбия и продължава реализацията на енергийни и инфраструктурни проекти в България.
Мажоритарният собственик на "Стройтрансгаз" е приятел на Путин, но е в черния списък на САЩ
Руската "Стройтрансгаз" е основана през 1990 г. като неголяма строителна компания. През годините обаче прераства в мощен холдинг, който работи като инженерингова и строителна компания в областта на енергетиката, нефтогазовата и химическа промишленост, пътно строителство и промишлената екология. Изграждала е редица газопроводи и компресорни станции в Русия и зад граница в САЩ, Индия, Гърция, Финландия, Алжир, Чехия и други.
Мажоритарен собственик на "Стройтрансгаз" с над 96% е STG Holdings Ltd, в което 63% се държат от Volga Group на бизнесмена Генадий Тимченко, когото често наричат приятеля на президента на Русия Владимир Путин. Тимченко попадна в черния списък на САЩ заради анексирането на Крим. "Газпромбанк" държи 20% от акциите на строителната компания. Предприемачите Максим Воробьов и Михаил Кенин имат съответно по 11.3% и 5.7%.
Генерален директор на "Стройтрансгаз" е Вадим Гуринов, а председател на съвета на директорите е Игор Ромашов.
Руската компания е сред основните големи подизпълнители на "Газпром" за строителство на компресорни станции и е сред инициаторите за изграждането на "Южен поток". Заедно с пет български фирми неофициално се твърди, че е избрана да строи и българският участък.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.