• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Учени опровергаха популярна хипотеза за произхода на човека

Учени опровергаха популярна хипотеза за произхода на човека

/КРОСС/ Учени от Оксфордския университет в Англия и Института за история на човека "Макс Планк" в Германия заключиха, че Хомо сапиенс еволюирал едновременно от няколко групи архаични хора в Африка, съобщи Лента.ру. Макар повечето антрополози да са мнение, че люлката на човечеството е била Африка, има разногласия как човекът е еволюирал на Черния континент. Най-популярната хипотеза гласи, че съвременните хора произлезли от една популация Хомо еректус. Но в съответствие с хипотезата за африканския мултирегионализъм архаичните предци на човека в разстояние на хилядолетия били разделени от гори и пустини. Това станало причина за голямо разнообразие на популациите древни хора. С годините настъпило смесване на популациите и това довело до появата на Хомо сапиенс.

По думите на авторите на изследването, втората хипотеза потвърждава, че откритите в Африка каменни сечива и други артефакти сформират обособена група в зависимост от възрастта им и местата, където са намерени. Това свидетелства, че еволюцията на човека настъпила в различни периоди в отделни региони на континента.
Аналогична е картината сред вкаменелостите. Съвременни черти се появили в различни групи и това потвърждава, че Хомо сапиенс се появил благодарение на взаимодействието между относително изолирани популации архаични хора. Генетичното разнообразие в древността било толкова голямо, че едва ли е могло да се поддържа от една-единствена популация.

В съответствие с африканската хипотеза първите хора, които от анатомична гледна точка са сходни с днешните представители на Хомо сапиенс, се появили в Африка. Там се появили и разновидности на Хомо сапиенс, включително пигмеи и бушмени.

Според алтернативната хипотеза, всички човешки раси еволюирали от отделни групи Хомо еректус, които живеели в Евразия. Тази хипотеза обаче е оборена от палеонтоложки и палеогенетични данни.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.