• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Темата за справедливото общество е важна, за да се противопоставим на тероризма

Темата за справедливото общество е важна, за да се противопоставим на тероризма

/КРОСС/ За да се избегне заплахата от тероризма, освен силно полицейско сътрудничество и успешна работа между националните правителства на държавите, трябва да видим откъде идват корените на този проблем.
Това каза за предаването „Преди всички" по „Хоризонт"Ивайло Калфин - специален съветник на еврокомисаря по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер, два пъти вицепремиер в различни коалиционни кабинети. Той е и бивш министър на външните работи, както и бивш министър на труда и социалната политика. Калфин допълни:

„Те не са толкова зле живеещи, това са хора, които имат възможности и за развитие по-нататък, но очевидно са млади хора, които не виждат перспектива в обществото си - деца на имигранти, които са второ или трето поколение. Очевидно се чувстват не достатъчно интегрирани в държавата и те всъщност отмъщават на държавата, която ги е приела, която е приела семействата им, и която преди години е дала подслон на хората.
Всъщност пропагандата на джихадистите по някакъв начин осмисля живота им. Те казват: "Ето, вместо цял живот да сте незабележими и да се борите за хляба си и за някакъв живот, който виждате от родителите си, вие ще станете герои и т.н.", което очевидно пуска корени между тийнейджъри и младежи на 18, 20-22 години. Те изведнъж решават, че ще променят света по този начин. Така че освен сътрудничеството със сигурността, би трябвало да се положат усилия и от държавите. И те са не като противопоставяне, а именно търсене на хомогенност в обществото, търсят се причините, защо тези хора идват да си отмъщават, защо не виждат друга кауза".

Според Калфин проблемът с тероризмът може да бъде разрешен само на европейско ниво:

„Темата не толкова за обединена Европа, колкото за справедливото общество, би трябвало да бъде действително една от важните. След като един проблем се повтаря в различни страни и виждаме, че когато има разделение на различна основа - религиозна, етническа, по произход и т. н. - това започва да показва едни пукнатини, които се увеличават все повече и този проблем се повтаря в много европейски страни. Виждаме във Финландия онзи ден, виждаме в Русия, че това нещо се получава също. Всеки, който има да си отмъщава на обществото, се убеди, че сравнително лесно в собствените си очи може да стане герой. Така, че тук въпросът, според мен, е по-скоро на всички страни. Той е европейски въпрос и той е свързан с умението да се ангажират особено млади хора в градивна кауза".

ЕС не бива да бъде обвиняван за провалите в борбата с тероризма, тъй като механизмите за нея още се изготвят, а превенцията е незабележима за обществото:

„Проблемът е, че действията не дават бързия резултат. Вие виждате, че тероризмът се прави изключително от самостоятелни хора - наема един камион или автобус и убива хора с него, или взима един нож и започва да го размахва по улиците. Много трудно могат да се спрат подобни акции и това го казват всички експерти. Разбира се, службите за сигурност говорят, полицейското сътрудничество работи и то предотвратява много потенциални атентати, но ние не го виждаме това нещо. Ние виждаме това, което се появява пред всички, тези, които са резултатни".

Икономическата стабилност след кризата, борбата с тероризма и сигурността на ЕС, мигрантската вълна са теми, в които Европа досега не е била достатъчно активна, а сега трябва да бъде по-активна от националните страни, обобщи Калфин. Той отчете, че това би наложило и преразпределение на европейските ресурси.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.