• 24 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8019
  •  GBP / BGN 2.2963
  •  CHF / BGN 1.9742
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Среща на върха за миграцията

Среща на върха за миграцията

/КРОСС/Най-малката страна от ЕС Малта е домакин на едно от най-големите международни събития на годината, посветено на глобалната миграционна криза.

Европейският съюз ще преговаря с африканските лидери за спиране на потока от нелегални имигранти на двудневна среща на високо равнище в малтийската столица Валета. Очакват се делегации от 35 страни от Африка и 28 държави-членки на Евросъюза. След африканската конференция за миграцията, държавните лидери от съюза ще заседават и за постигането на консенсус по допълнителни мерки срещу бежанската криза.

Инициативата във Валета е насочена към мигрантите, които идват от Африканския континент през Средиземно море и с риск за живота си нелегално пристигат на европейска територия. Голяма част от тях не отговарят на международната конвенция и не могат да получат статут на бежанци. Определяни като икономически, нелегални имигранти, те се превръщат в бреме за европейските власти, които търсят места за настаняване на хората, нуждаещи се от хуманитарна закрила.
Принудителното връщане на нелегалните имигранти със самолети, обаче се оказва логистична и юридическа трудност за европейците. Затова те предлагат съвместен план за действие на африканските страни на произход и транзит на имигрантите.
От тях се иска да контролират границите си, да се борят с трафикантите на хора, да въведат системи за регистрация, пръстови отпечатъци и карти за самоличност, да подписват и спазват споразуменията за реадмисия и да приемат обратно гражданите си, принудително върнати от Европа, да подобрят икономическото състояние в родните им страни, за да се разубедят хората да имигрират. В замяна ЕС обещава 1,8 милиарда евро помощ за развитие, облекчен визов режим за студентски програми и система за легална имиграция на квалифицирани работници.
Според дипломатически източници все още има противоречия около политическата декларация, която трябва да се подпише заедно с плана за действие.
По данни на агенцията ФРОНТЕКС хората, които прекосяват нелегално европейските граници идват предимно от Еритрея, Сомалия, Нигерия, Камерун, Мали, Сенегал, Гамбия, но също Алжир и Мароко.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.