• 11 Дек 2025 |
  •  USD / BGN 1.6811
  •  GBP / BGN 2.2375
  •  CHF / BGN 2.0905
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 0°C

Контролирането на хранителните обекти става се по-трудно

Контролирането на хранителните обекти става се по-трудно

/КРОСС/ Броят на рисковите обекти, в които се предлагат храни, се увеличава, а възможностите за контрол намаляват. Едва хиляда души от Агенцията по храните следят десетки хиляди фирми в цялата страна, съобщи bTV.

Обектите, които приготвят храна за деца и ученици, попадат в категорията рискови и би трябвало да бъдат следени редовно. Ресурсът на агенцията по храните обаче е ограничен, а всяка проверка струва пари.

„Разходите за лабораторни изследвания, които са основните и за повторна проверка, може да се наложи и трети проби, от там нататък всички разходи са за сметка на нарушителя, както и когато се налага да унищожаваме храна", обясни д-р Любомир Кулински от Агенция по безопасност на храните.

„Нашите проверки са за това дали той доставчикът на храна поддържа системите за самоконтрол и дали може да убеди официалният контролен орган, че храната, която произвежда или търгува е безопасна", добави Кулински .

За затягане на контрола се обмислят и законодателни промени.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2025 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.