-
11 Дек 2025 |
USD / BGN 1.6811
GBP / BGN 2.2375
CHF / BGN 2.0905- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето:
София 0°C 
Контролирането на хранителните обекти става се по-трудно
16 Януари 2014 | 12:52
/КРОСС/ Броят на рисковите обекти, в които се предлагат храни, се увеличава, а възможностите за контрол намаляват. Едва хиляда души от Агенцията по храните следят десетки хиляди фирми в цялата страна, съобщи bTV.
Обектите, които приготвят храна за деца и ученици, попадат в категорията рискови и би трябвало да бъдат следени редовно. Ресурсът на агенцията по храните обаче е ограничен, а всяка проверка струва пари.
„Разходите за лабораторни изследвания, които са основните и за повторна проверка, може да се наложи и трети проби, от там нататък всички разходи са за сметка на нарушителя, както и когато се налага да унищожаваме храна", обясни д-р Любомир Кулински от Агенция по безопасност на храните.
„Нашите проверки са за това дали той доставчикът на храна поддържа системите за самоконтрол и дали може да убеди официалният контролен орган, че храната, която произвежда или търгува е безопасна", добави Кулински .
За затягане на контрола се обмислят и законодателни промени.