- 29 Апр 2024 |
- USD / BGN 1.8255
- GBP / BGN 2.2837
- CHF / BGN 2.0000
- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето: София 10°C
Младите със здравни проблеми заради вглъбяване в качеството на храните
01 Октомври 2017 | 13:07
/КРОСС/ Заради вглъбяването в качеството на храните нараства броят на младите хора със сериозни здравни проблеми, каза специалистът по хранене и диететика проф. д-р Донка Байкова пред „Фокус".
„Напоследък се наблюдава тенденция средностатистическият, интелигентен и образован българин да се храни все по-здравословно и да подбира храните си по качество и според материалния си статус. Но заедно с това се наблюдават и залитания във всякакви посоки, в това число и подражание на различни кумири и модели от екрана и гладуващи и съзнателно подлагащи се на сериозни рестрикции. В тази посока има поява на нарастващ относителен дял на хранителните разстройства сред образованите млади лица, които заради вглъбяването в качеството на храните стигат до сериозни здравни проблеми", каза тя.
Проф. Байкова обясни, че другата група хора са в срещуположната крайност - онези, които са на прага на оцеляването и които по социални причини и недостиг на средства се хранят ограничено, купувайки т.нар. имитиращи продукти.
„Наблюдава се и една положителна статистика, свързана с овладяването на свръхтеглото и затлъстяването, което най-после бележи прогрес сред децата, юношите и младите хора. При последните изследвания в България се забелязва лек спад, но все пак на този етап той все още не е много значим", каза тя.