• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

На 12 октомври 1931 г. тържествено се открива статуята на Исус Христос в Рио де Жанейро

На 12 октомври 1931 г. тържествено се открива статуята на Исус Христос в Рио де Жанейро

/КРОСС/ През 1921 г. наближаващата стогодишнина от националната независимост на Бразилия вдъхновява кмета за създаването на статуя на Исус Христос. Строителството продължава около девет години – от 1922 до 1931 г.

Знаменитата статуя на Исус Христос на хълма Корковадо в Рио де Жанейро се смята за символ на града и на Бразилия като цяло. Ежегодно милиони туристи се насочват към подножието на статуята, откъдето се открива зашеметяваща панорама към града, живописната планина Пан де Асукар (от португалски - Захарната глава), знаменитите плажове Копакабана и Ипанема, както и към стадиона Маракана.

Точните размери на статуята на Христос са: височина 38 метра, включително пиедестала, който е 8 метра, тегло 1145 тона и размах на ръцете 30 метра.

Към върха води електрифицирана железопътна линия (първата в Бразилия), по която пътуват миниатюрни влакчета. Тя е построена много преди статуята – през периода 1882-1884 г., и впоследствие изиграва огромна роля при изграждането на монумента, тъй като по нея до върха са се доставяли всички строителни материали.

През 1921 г. наближаващата стогодишнина от националната независимост на Бразилия (1822 г.) вдъхновява кмета на Рио де Жанейро за създаването на монумента „Христос Спасителя“. Строителството продължава около девет години – от 1922 до 1931 г.

Първоначалният проект на паметника е разработен от художника Карлос Освалд - именно той предлага Христос да се изобрази с разперени в благославящ жест ръце, заради което отдалеч фигурата да изглежда като огромен кръст.

В първоначалния вариант пиедесталът за статуята е трябвало да бъде с формата на земното кълбо. Поради редица причини създаването на такава огромна скулптура в Бразилия по онова време е било невъзможно.

Затова всички нейни детайли, включително фундаментът, са създадени във Франция.

На 12 октомври 1931 г. се провежда тържественото откриване и освещаване на монумента, който се превръща в символ на Рио де Жанейро.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.