• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Хр. Христова: Майчинските обезщетения и през втората година трябва да бъдат поне в размера на минималната заплата

Хр. Христова: Майчинските обезщетения и през втората година трябва да бъдат поне в размера на минималната заплата

/КРОСС/При демографската ситуация, в която се намира България, не можем да решаваме въпросите за раждаемостта и въобще за компенсация на отрицателния прираст с една мярка.

Това заяви в интервю за БНР председателят на Института за семейна политика Христина Христова, която е и бивш министър на труда и социалната политика. Според нея отхвърленият от НС законопроект на ПФ за раждаемостта е можел да допринесе за подобряване на демографската ситуация, но е разгледан, след като бюджетната година е започнала и трудно може да се вмести в средствата.

Законът, който предлагат от ПФ е една разновидност на семейно подоходно облагане. Такова имаше в България и действаше 1 година - 2007-а. От 1 януари 2008 г. беше премахнато. Eкспертите казаха, че не може да се правят никакви изключения при плоския данък, сякаш е някаква свещена крава, каза Христова. 

Според нея в законопроекта има „рационално зърно". Христина Христова отличи и предложението от данъчни облекчения да могат да се възползват само онези семейства, които не ползват детски добавки. Заявлението от МТСП, че се подготвят мерки, които да насърчат раждаемостта на работещите жени между 35 и 45 години, които да родят второ и трето дете, тя коментира така: Аз мисля, че в България имаме добри насърчителни мерки за работещи и осигуряващи се жени. Даже някои го повтарят като някакъв дефект, че, видите ли, в България имаме най-дългата отпуска „по майчинство".

Тук Христова отбеляза, че нямаме обществени услуги за деца, особено в големите градове, където детето с години трябва да чака, за да влезе в детска ясла, в детска градина.

Според Христова майчинските обезщетения и през втората година трябва да бъдат поне в размера на минималната заплата, защото е за работещи жени и замества дохода от труд. Обезщетението от 90% е добро, но проблемът е основно в ниските величини на работните възнаграждения, смята тя.

Христова коментира и идеята за наемане на бавачки с ваучер и насърчаване на гъвкавото работно време, което според МТСП може да се случи до края на годината.

Системата има две цели, посочи тя. От една страна - да се покрие този дефицит, липса на обществени услуги за деца в България и, на второ място, да бъдат настанявани на работа, безработни хора, регистрирани в бюрата по труда. Тези цели са добри. Въпросът е да се изпипа добре програмата. Семейството не бива да бъде лишавано от право на избор. Трябва да се предложат няколко опции за хора, защото става въпрос за отглеждане на деца, за влизане в едно семейство, в един дом, каза бившият социален министър Христина Христова. 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.