• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Графът, който подписа Санстефанския мирен договор

Графът, който подписа Санстефанския мирен договор

/КРОСС/ Наследникът на граф Николай Игнатиев, който подписва Санстефанския договор - Дмитрий, подари личния печат на дипломата на Националния военноисторически музей. Реликвата може да бъде видяна още днес в музея.

Граф Николай Игнатиев е руският посланик в Цариград, подписал Санстефанския договор. Той е и автор на съдържанието на документа. Граф Игнатиев остава в историята на Русия и на България като защитник на православните славни - факт, който след Руско-турската война му носи сериозни неприятности.

Ето какво каза неговият наследник пред bTV:

- Вашият прадядо взима активно участие в Освобождението на България. Как смятате, какво го е мотивирало?

- Смятам, че той така силно е бил свързан с православието и за него българите на първо място са били братя по вяра и затова в Русия е имало голям ентусиазъм да се застъпи за младата българска държава.

- Граф Игнатиев казва, че сърцето му принадлежи на българите, продължава ли отношението на вашето семейство да е същото?

- Да, аз съм възпитан в руско семейство, роден съм в Париж, но родителите ми така ме възпитаха. Те не желаеха да приема френско поданство. До 44-а година французите ни приравняваха с циганите. И мен даже не ме пратиха във френско училище, а в руска гимназия в Париж. След 44-а година заминахме за Германия.

- Никога ли не сте мислили да се върнете да живеете в Русия?

- Баща ми - да. Дядо ми се надяваше, че Съветският съюз ще бъде освободен от болшевиките с помощта на Хитлер и че ние всички ще се върнем в родина. Така ме възпитаваха до 10-ата ми годишнина.
- Защо руският император смята, че граф Игнатиев е превишил правомощията си с подписването на договора в Сан Стефано и след това го отстранява?

- Сложен въпрос. Граф Игнатиев е славянофил. Той вярва в освобождението на славяните и на Константинопол. Смята, че Константинопол трябва да стане столица на обединено славянско царство. Той е бил против партийната система в Русия, която идва от Запад. И това не съвпада с руската политика.

- Как попада в ръцете ви личният печат на графа?

- Моят прадядо го дава на сина си Алексей, той - на своя син, който е мой баща, а той - на мен. Предава се по права линия от син на син. Всички останали артефакти пропаднаха, изчезнаха. Неотдавна братовчедка ми, която имаше много неща и не искаше да ги дава, се разболя от Алцхаймер. И всичко беше разграбено.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.