• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Рязко поскъпване на йената след спекулации за по-скромни по размер нови стимулиращи мерки от страна на японските власти

Рязко поскъпване на йената след спекулации за по-скромни по размер нови стимулиращи мерки от страна на японските власти

/КРОСС/ Към края на снощната търговия щатският долар поскъпна за кратко към 116,15 йени след информация на агенция Nikkei, че японските власти ще инжектират 6 трлн. йени (около 57 млрд. долара) в икономиката на страната през следващите няколко години под формата на директни фискални разходи - двойно над първоначално планираните около 3 трлн. йени, като общият пакет от стимулиращи мерки, включващ и заеми за бизнеса, може дори да надвиши 20 трлн. йени.

Последваха обаче слухове, че очакваните нови стимули ще бъдат в размер на едва 6 трлн. йени, като само около 2 трлн. йени от тях ще бъдат за сметка на очаквания нов извънреден бюджет. Очаква се правителството да обяви своето официално решение на 2 август, след което извънредните държавни разходи (за едва 2 трлн. йени) ще трябва да бъдат гласувани от парламента на страната най-вероятно през октомври. Това би означавало, че новите стимулиращи мерки ще влязат в сила или към края на 2016, или чак в началото на 2017 година.

В същото време агенция Блумбърг обяви, че не се очакват промени в настоящата парична и лихвена политика на предстоящото в края на седмицата заседание на Японската централна банка (на 28 и 29 юли).

Всички това обърна рязко посоката на движение на йената, като през днешната азиатска търговия тя поскъпна с над 1% спрямо останалите основни валути.

Доларът се срина с около 2 йени, падайки с 1,45% към 10-дневно дъно от 104,12 йени, докато еврото и британската лира се обезцениха към двуседмични дъна съответно от 114,56 и от 135,96 йени.

Спекулациите за доста по-малък от очакваното размер на планирания от японските власти нов пакет от стимулиращи мерки и рязкото поскъпване на йената доведоха и до вълна от продажби на акции, търгувани на борсата в Токио, като индексът Nikkei приключи днешната търговия със спад от 1,43%.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.