• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Еврокомисията погна ИКЕА в най-мащабното си данъчно разследване

Еврокомисията погна ИКЕА в най-мащабното си данъчно разследване

/КРОСС/ Европейската комисия започна разследванe срещу шведската мебелна компания ИКЕА за данъчни измами, съобщава БГНЕС. По-конкретно се гледат сделки на фирмата в Холандия, което е поредната стъпка на Брюксел срещу данъчните афери на мултинационалните компании.

С разследването Европейската комисия ще получи задълбочен поглед върху начина, по който ИКЕА изглежда е използвала холандско дъщерно дружество, за да намали данъчната си сметка за приходите от магазините си по целия свят.

Случаят е най-амбициозното досега действие от страна на Брюксел срещу многонационална компания от Европа и дойде след подобни случаи срещу американските гиганти Apple, Amazon и McDonald's.

Всички те бяха поставени под наблюдение след вълните от разкрития като например в "Досиетата от рая", които обърнаха внимание на това как мултинационалните компании и свръхбогатите по света използват законни средства за избягване на плащането на данъци.

"Всички компании, големи или малки, многонационални или не, трябва да плащат справедливия си дял от данъка", заяви в изявление комисарят по антитръстовите правила на Европейския съюз Маргрете Вестагер.
"Държавите членки не могат да позволят на избраните компании да плащат по-малко данъци, като им позволяват изкуствено да прехвърлят печалбите си другаде", каза тя.

Комисарят не спомена числа при последните си твърдения срещу ИКЕА, но в доклад на Зелената партия в Европейския парламент от миналата година беше съобщено, че ИКЕА е избегнала плащането на 1 млрд. евро като данъци в ЕС между 2009 г. и 2014 г.

Частна от своето основаване през 1943 г., ИКЕА има сложна корпоративна структура и се управлява от различни фондации, което ѝ позволява да се освободи от високите данъци в Швеция.

Разследването на Еврокомисията е по отношение на две споразумения, договорени между Холандия и „Интер ИКЕА", холандският клон на компанията, според които подразделението на шведския гигант в Страната на лалетата получава франчайзови плащания от магазините на ИКЕА по света.

По силата на първото данъчно решение между 2006 г. и 2011 г. Холандия разрешава на „Интер ИКЕА" да заплати солидна лицензионна такса на друго звено на ИКЕА в Люксембург, като по този начин прехвърли приходите си в юрисдикция, в която не са данъчно обложени.

През 2011 г., след като Брюксел принуди Люксембург да промени закона, „Интер ИКЕА" организира второ решение с Нидерландия, като този път включваше комплексен договор за заем с подразделението на ИКЕА в Лихтенщайн и отново шведската компания успешно прехвърли облагаемите приходи под ниската данъчна юрисдикция.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Не знам, но имат хубави стоки на добри цени.

19.12.2017 09:22:20

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.