• 23 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8059
  •  GBP / BGN 2.2965
  •  CHF / BGN 1.9746
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Къщата музей "Баба Илийца" - притегателно място за туристи през лятото

Къщата музей "Баба Илийца" - притегателно място за туристи през лятото

/КРОСС/ През сезона на летните отпуски стотици хора от цялата страна съчетават туризма и развлеченията с атрактивни уроци по родолюбие. Една от предпочитаните дестинации е къщата музей „Баба Илийца" във врачанското село Челопек, където гостите от страната и чужбина вече са изписали 4 тома от книгата за впечатления.

Баба Илийца е героинята от емблематичния разказ на народния поет Иван Вазов „Една българка", която рискува себе си и живота на болното си внуче, за да спаси бунтовник от Ботевата чета. Малцина знаят, че тя не е само литературен герой, а реална историческа личност и нейният род е сред най-многобройните в балканското селце, припомня БНТ.

Пред телевизията Пена Цветковска, правнучка, разказва: "Баба Илийца е моя прапрабаба, внучето е дядо ми, който живееше дълго време на кошара между Лютиброд и Челопек, където минава удобен път за Черепишкия манастир. По него е ходела и баба Илийца, когато е срещнала Ботевия четник. Той ми е разказвал, че тя е била висока, кокалеста жена, много работлива и много грижовна за къщата".

Музеят е изграден с доброволния труд на местните, а цялото обзавеждане е дарено от потомците на легендарната българка.

"Ние използваме къщата не само да влязат хората и да видят какъв е бил българският бит тогава. Тази къща има 13-годишна история и ние я използваме за организиране на уроци по родолюбие", казва историкът Росица Кузманова.

Къщата музей очаква своите посетители и в делник, и в празник.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.