• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Борсов бюлетин на БНБ за 27 септември

Борсов бюлетин на БНБ за 27 септември

АКЦЕНТИ

Международни пазари:

Вчера доларът поевтиня спрямо всички от основните валути след повишение на риск-апетита и спекулации в европейски медии за решителност на европейските лидери за справяне с дълговите проблеми на еврозоната чрез значително увеличение на размера на EFSF. Щатската валута завърши на 1.3538 (-0.3%) спрямо еврото и -0.2% спрямо кошницата от шест валути.

В понеделник доходността на щатските ДЦК отбеляза повишение под влияние на нарастването на риск-апетита и повишения на американските фондови индекси.  Доходността в 2- и 5-годишните сектори се повиши спрямо петък със съответно 1 б.т. (до 0.23%) и 3 б.т. (до 0.90%), а тази в 10- и 30-годишните сектори съответно с 7 б.т. до 1.90% и 9 б.т. до 2.99%. 

В понеделник Еониа остана без изменение на ниво от 1.06%, а средствата по депозитното улеснение нараснаха до 165.1 млрд. евро (предх. 150.7 млрд.). 

Обявеният бенчмарк на предстоящата ежеседмична основна рефинансираща операция на ЕЦБ е положителен и възлиза на 32.5 млрд. евро. През изминалата седмица институцията закупи ценни книжа по програмата SMP на стойност 4 млрд. евро (предх. 9.8 млрд.). 

Доходността по ДЦК на Германия в 2г сектор завърши на ниво от 0.45% (+6 б.т.), а в 10-те години – на 1.83% (+8 б.т.). 

Пазарните нагласи бяха подкрепени от очаквания, че през октомври ЕЦБ ще възобнови покупките на обезпечени облигации и ще увеличи предлагането на ликвидност на банките чрез дългосрочни рефинансиращи операции. 

Неблагоприятен ефект върху риск-апетита имаше спадът на индикатора за бизнес климата Ifo в Германия през септември до 107.5 (прогн. 106.5, предх. 108.7), като стойността беше по-висока от очакваната. 

Германия съкрати планираните емисии ДЦК за четвърто тримесечие с 16 млрд. евро до 52 млрд. евро във връзка с намалени нужди от финансиране. 

Петролът поскъпна в понеделник, като американският бенчмарк WTI се повиши с 0.5% до 80.2 щ.д. за барел, а цената на Брента остана почти непроменена спрямо петък на нивото от 103.9 щ.д. за барел.

Златото поевтиня до 1592.7 щ.д. за тройунция (-2.7%), а цената в евро се понижи до 1183.2 евро (-2.7%).

 

Национални пазари:

Средният лихвен процент по сключените сделки на междубанковия паричен пазар се понижи с 2 б.т. до 0.24% вчера при нива на търговията от 360.4 млн. лева. 

SOFIX и BG40 отбелязаха спад, съответно от 1.77% и 1.06%.

 


ПРЕГЛЕД НА МЕЖДУНАРОДНИТЕ ПАЗАРИ

Валутен пазар

Вчера доларът поевтиня спрямо всички от основните валути след повишение на риск-апетита и спекулации в европейски медии за решителност на европейските лидери за справяне с дълговите проблеми на еврозоната чрез значително увеличение на размера на EFSF. Щатската валута завърши на 1.3538 (-0.3%) спрямо еврото и -0.2% спрямо кошницата от шест валути. Риск-апетитът се повиши, като индексът на дневна колебливост на S&P (VIX) спадна с 2.2 пункта, а индексът MXWО се повиши с 1.3%. Британският паунд поскъпна с 0.7% спрямо долара въпреки изказванията на Бен Броудбенд от BoE за необходимостта от акомодираща монетарна политика. Всички от т.н. високо-доходни валути поскъпнаха. Най-силно повишение отбелязаха шведската (+1.9%) и норвежката (+1.7%) крони. Канадският долар поскъпна най-слабо, с 0.3% спрямо щатския след изявление на гуверньора Карни, че канадската икономика не е имунизирана срещу глобалното забавяне.

Доходност на ДЦК и паричен пазар

В понеделник доходността на щатските ДЦК отбеляза повишение под влияние на нарастването на риск-апетита и повишения на американските фондови индекси.  Доходността в 2- и 5-годишните сектори се повиши спрямо петък със съответно 1 б.т. (до 0.23%) и 3 б.т. (до 0.90%), а тази в 10- и 30-годишните сектори съответно с 7 б.т. до 1.90% и 9 б.т. до 2.99%. Тази седмица ще бъдат проведени аукциони на ДЦК на обща стойност 99 млрд. щ.д., като днес ще бъдат емитирани 35 млрд. щ.д. 2-годишни ДЦК, в сряда 35 млрд. щ.д. 5-годишни ДЦК, а в четвъртък 29 млрд. щ.д. 7-годишни ДЦК. Според изявление на Ню Йорк Фед от вчера Федералният резерв ще продава между 8 и 9 млрд. щ.д. краткосрочни ДЦК пет пъти в месеца и между 1 и 1.5 млрд. щ.д. краткосрочни инфлационно-индексирани ценни книжа веднъж в месеца като част от операцията за удължаване на средния матуритет на облигациите в портфейла на институцията. Покупките на дългосрочни ДЦК ще бъдат по 12 пъти в месеца, а тези на дългосрочни инфлационно-индексирани ценни книжа – веднъж в месеца. Продажбите на нови жилища се понижиха до 295 хил. през август (предх. 298 хил., очакв. 293 хил.).    

В понеделник Еониа остана без изменение на ниво от 1.06%, а средствата по депозитното улеснение нараснаха до 165.1 млрд. евро (предх. 150.7 млрд.). Обявеният бенчмарк на предстоящата ежеседмична основна рефинансираща операция на ЕЦБ е положителен и възлиза на 32.5 млрд. евро. През изминалата седмица институцията закупи ценни книжа по програмата SMP на стойност 4 млрд. евро (предх. 9.8 млрд.). Доходността по ДЦК на Германия в 2г сектор завърши на ниво от 0.45% (+6 б.т.), а в 10-те години – на 1.83% (+8 б.т.). Пазарните нагласи бяха подкрепени от очаквания, че през октомври ЕЦБ ще възобнови покупките на обезпечени облигации и ще увеличи предлагането на ликвидност на банките чрез дългосрочни рефинансиращи операции. Противоположен ефект върху риск-апетита имаше спадът на индикатора за бизнес климата Ifo в Германия през септември до 107.5 (прогн. 106.5, предх. 108.7), като стойността беше по-висока от очакваната. Германия съкрати планираните емисии ДЦК за четвърто тримесечие с 16 млрд. евро до 52 млрд. евро във връзка с намалени нужди от финансиране. На първичния пазар бяха активни Германия, Белгия и Франция, които предложиха ДЦК с общ обем съответно от 2.2 млрд. евро, 3.5 млрд. евро и 7.5 млрд. евро.

Фондов пазар

Фондовите пазари в САЩ се повишиха, като Dow Jones Industrial Average отчете най-значителен ръст за месеца, повлиян от очакванията, че европейските политици ще предприемат действия, за да попречат на разпространението на европейската дългова криза (DJIA +2.5%, S&P 500 +2.3%, Nasdaq +1.4%). Най-значителен ръст отчете финансовият сектор (+4.4%). Енергийният сектор (+3.6%) и добивният сектор (+3.1%) също записаха значителни повишения. Акциите клас Б на Berkshire Hathaway се повишиха с (+8.6%), след като стана ясно, че компанията на Warren Buffett ще изкупи обратно акции на стойност 110% от счетоводната стойност. Според изказване на Buffett на годишната среща на компанията през април, ръстът на парите в брой на Berkshire прави все по-трудно ефективното инвестиране на средствата. Акциите на големите национални банки Bank of America (+4.6%), JPMorgan (+7%) и Citigroup Inc. (+7%) отчетоха повишения по-високи от пазарните очаквания.

В понеделник европейските фондови индекси се повишиха значително (DJ Euro Stoxx +2.8% и DJ Stoxx 600 +1.9%) под влияние на оптимистични очаквания на инвеститорите за предстоящи нови действия на европейските институции за справяне с дълговата криза в периферията на еврозоната. Всички икономически сектори с изключение на „Автомобили и части” (-1%) завършиха сесията с повишение на пазарната си капитализация. За деня най-много поскъпнаха секторите „Застраховане” (+6.4%), „Банки” (+3.8) и „Комунални компании”(+2.9%).   

Стокови пазари 

Петролът поскъпна в понеделник, като американският бенчмарк WTI се повиши с 0.5% до 80.2 щ.д. за барел, а цената на Брента остана почти непроменена спрямо петък на нивото от 103.9 щ.д. за барел. Поскъпването бе продиктувано от нарастването на индексите на фондовите пазари в САЩ, както и от поевтиняването на щатския долар.

Златото поевтиня до 1592.7 щ.д. за тройунция (-2.7%), а цената в евро се понижи до 1183.2 евро (-2.7%). Основната причина за поевтиняването бяха продължилите разпродажби на злато от страна на хедж фондове с цел покриване на загуби от други пазари. Натиск върху цената оказа и влизането в сила на повишението с 21% на изискването за маржин при търговията с фючърси върху злато от страна на CME Group, обявено в петък. В рамките на сесията златото достигна минимум от 1532.7 щ.д. за тройунция, а разликата между най-високата и най-ниската стойност за деня беше 130.6 щ.д.

 

ПРЕГЛЕД НА НАЦИОНАЛНИТЕ ПАЗАРИ

Баланси на БНБ

Към 26-ти септември 2011 г. балансовото число на управление “Емисионно” намалява с 266 млн. лева. Основните промени в пасива на баланса на управление “Емисионно” са: - намаление на депозита на управление „Банково” с 283 млн.лева; - увеличение на задълженията към банки със 147 млн.лева; - намаление на задълженията към правителството и бюджетните организации с 63 млн.лева; - намаление на банкнотите и монетите в обращение с 67 млн.лева.

Горепосочените промени са свързани с: - преоценка на монетарното злато и специалните права на тираж (СПТ) поради динамиката в цената им на международните пазари; - постъпили средства по валутни сметки на търговски банки във връзка с регулации на минималните задължителни резерви – общо в размер на 13 млн. евро; - покупки на резервна валута от търговски банки – общо в размер на 3 млн. евро; - движение  по валутни сметки на правителството и бюджетните организации.

Балансовото число на управление „Банково” към 26-ти септември 2011 г. е намалено с 282 млн.лева. Основните промени са свързани с изменения в оценката на банковите активи и задължения, деноминирани в злато или СПТ, в резултат от промяна на обменните курсове на златото и СПТ по отношение на лева, което е съответно намаление с 241.08 и увеличение с 0.00944.

Валутен пазар

Нетните покупки на валута от страна на БНБ на 21-ви септември бяха в размер на 40.94 млн. евро. В търговията с клиенти продажбите на банките надвишиха покупките с 27.85 млн. евро. Обемът на междубанковата търговия възлезе на 1.73 млн. евро.

Междубанков паричен пазар и ликвидност

На 26-ти септември средният лихвен процент по сключените сделки се понижи с 2 б.т. до 0.24%. Търгуваните обеми на междубанковия паричен пазар се понижиха с 38.2 млн. лева и достигнаха 360.4 млн. лева. 

Спредът между 3-месечния Sofibor и Leonia възлезе на 343 б.т. (понижение с 2 б.т.), а между 6-месечния Sofibor и Leonia съответно на 466 б.т. (понижение с 1 б.т.).

Капиталов пазар

На 26-ти септември водещият индекс SOFIX отбеляза съществен спад от 1.77%, приключвайки деня на 348.05 пункта. От компаниите, влизащи в състава му най-съществено се понижиха цените на акциите на Индустриален Холдинг България АД (-8.9%), ТБ Първа Инвестиционна Банка АД (-5.8%), ТБ ЦКБ АД (-5.7%) и Химимпорт АД (-4.4%).

Повишение регистрираха цените на акциите на Еврохолд България АД (2.0%) и Адванс Терафонд АДСИЦ (2.2%).

Широкият индекс BG40 в края на сесията отчете стойност от 113.39 пункта, която е намаление от 1.06%.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.