• 28 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Зам.-министър Димитров се срещна с представители на птицевъдния сектор

Зам.-министър Димитров се срещна с представители на птицевъдния сектор

София /КРОСС/ Заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров се срещна с представители на Асоциация на земеделските производители в България, направление „Птицевъдство" в МЗХ. По време на срещата бяха дискутирани въпроси свързани с птицевъдството, с цел готовността на производителите на яйца и на държавата във връзка с преструктуриране на сектора и спазване изискванията за хуманно отношение при отглеждане на кокошките - носачки.

Димитров подчерта, че МЗХ използвайки възможностите на Програма за развитие на селските райони 2007-2013г., чрез Държавен фонд „Земеделие", предостави на птицевъдите финансова възможност за реконструкция на обектите за отглеждане на кокошки - носачки и преминаване от конвенционални клетки към алтернативни технологии и уголемени клетки. Отчитайки кратките срокове за постигане на изискванията до 1 януари 2012 г. на птицевъдите, кандидатствали по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства" бе предоставена държавна помощ и кредит, на преференциален лихвен процент, припомни той.Данните показват, че след приключване на двата приема по мярката в ДФЗ са подадени 29 проекта за преоборудване и реконструкция на птицеферми.
На територията на страната общият брой на животновъдните обекти, в които се отглеждат кокошки носачки е 121 бр., с 3 162 158 птици. От тях 39 ферми не отговарят на изискванията разписани в Директивата. Съгласно информация от собствениците на фермите, отглеждащи кокошки носачки в неуголемени клетки относно бъдещите планове за реконструкция им, 32 ферми от тях ще ги реконструират, а 7 ще преустановят дейността си или нямат планове на този етап.
Зам.-министър Димитров подчерта, че ще се извършва проверка на центровете за опаковане, за наличието на договори с производителите на яйца, относно спазване на изискванията за маркиране и окачествяване.
За да се гарантира спазването на разпоредбите на Наредба № 25 за „Минималните изисквания за хуманно отношение при отглеждане на кокошки носачки" ще се правят и проверки на граничните пунктове при
извършване на вътреобщността търговия.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.