- 07 Май 2024 |
- USD / BGN 1.8282
- GBP / BGN 2.2865
- CHF / BGN 2.0041
- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето: София 13°C
ЕС въвежда задължително етикетиране за съдържание на сол, захар и мазнини
30 Септември 2011 | 16:04
Варна /КРОСС/ От 2014 г. Европейският съюз въвежда задължително етикетиране на храни, в което да се описва съдържанието на сол, захар и мазнини. Това ще се отнася за производителите на хранителни продукти и е взето като решение от Съвета на ЕС. Това заяви при посещението си във Варна министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. България дори настоявахме за по-ранна дата за задължителното въвеждане на етикетирането, каза той. За прясното месо пък, ще бъде задължително да има на етикет страната, от която е произходът на продукта. Изписването на сол, захар и мазнини е изключително важно за потребителите и за здравословното хранене, обясни министърът. Те трябва да знаят какво точно консумират. България в това отношение е напреднала и го изпълнява, в сравнение с други страни-членки, защото производителите обявяват съдържанието на сол, захар и мазнини.