• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Спад в цената на плодове и зеленчуци на годишна база отчитат от ДКСБТ

Спад в цената на плодове и зеленчуци на годишна база отчитат от ДКСБТ

 

София /КРОСС/ През месец септември цените на основните хранителни стоки се доближават до нивото от предходния месец, като промяната на повечето от тях е под 1%, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Известно движение нагоре се наблюдава при цените на месните произведения, като по-силно изразено е то при цената на кренвиршите – 6.6%. Поевтиняване на месечна база е регистрирано при цената на брашното – 5% и олиото – 2%. Без промяна през м. септември, спрямо м. август са цените на лещата и яйцата. 

Спрямо същия месец на миналата година цените на повечето хранителни стоки, предмет на този анализ, са по-високи. Най-голямо поскъпване на годишна база е отчетено при захарта – 71%. Покачването на цените на едро на олиото, брашното, ориза, млечните и месните произведения в сравнение със същия месец на 2010г. е в диапазона 10 – 18%. Наблюденията показват, че темповете на нарастване на цените на годишна база на тези стоки са по-малки в сравнение с предходните месеци.

През изминалия месец спрямо месец август се наблюдава спад на цените на плодовете, които са в активния сезон на предлагане.  Ябълките и гроздето са поевтинели на месечна база с около 15-20%, а цената на дините, пъпешите, бананите и лимоните са се покачили в сравнение с предходния месец средно с около 5-15%.  При движението на цените на зеленчуците през септември също се наблюдават разнопосочни тенденции. През месеца най-много е поевтинял червеният пипер – 25%. По-лек спад на месечна база е отчетен при краставиците и зеления пипер, които са поевтинели с около 3%. През септември има поскъпване на оранжерийните домати – 27%, зелето – 11%, полските домати – 6% и зрелия чесън – 3%. Цената на картофите остава на нивото от предходния месец.

Цените на всички плодове и зеленчуци, предмет на анализа през тази година, са по-ниски в сравнение със същия месец на миналата година. Поевтиняването на годишна база на доматите, както на полските, така и на оранжерийните е около 40-45%, а на краставиците съответно около 20-28%. Значителен спад е отчетен при цените на дините и лимоните, които през септември 2011 в сравнение със септември 2010 са с около 35-40% по-ниски. Гроздето, бананите, картофите, чесъна, зеления и червения пипер и зелето са  поевтинели на годишна база с 10-20%. 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.