• 30 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2877
  •  CHF / BGN 2.0006
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Културното сътрудничество между България и Македония ще обсъждат ресорни министри

Културното сътрудничество между България и Македония ще обсъждат ресорни министри

София /КРОСС/ На 1 октомври 2011 г. /събота/ от 17:30 ч. в зала „Колегиум" на Министерството на културата министърът на културата Вежди Рашидов ще се срещне с министъра на културата на Република Македония Елизабета Канческа-Милевска, която ще е на работно посещение в София по негова покана на 1 и 2 октомври. В хода на разговорите двамата министри ще обсъдят състоянието и перспективите на двустранното сътрудничество в областта на културата. Ще бъдат обсъдени и конкретни инициативи в изпълнение на Програмата между Министерството на културата на Република България и Министерството на културата на Република Македония за сътрудничество в областта на културата за периода 2010-2012 г., подписана на 25 септември 2010 г. в Скопие.
След срещата, от 18:30 ч. на 1 октомври в Галерия „Средец" на Министерството на културата, министрите Вежди Рашидов и Елизабета Канческа-Милевска ще открият авторската изложба на известния македонски скулптор академик Томе Серафимовски - „Съзвездията на Томе Серафимовски".
За академик Томе Серафимовски приятелят му, писателят Любомир Левчев, казва: „Съдбата ме запозна с него на Канарските острови, за които се вярва, че са останките на потъналия континент Атлантида... В творческия темперамент на Томе Серафимовски има нещо мощно, първично като природата и страшно красиво, като изригване... Никак не е лесно да носиш дори една-единствена творба на Томе. И не защото е излята от бронз или издялана от камък, а защото разбираш, че носиш съдба. Зная. Веднъж съм му помагал, когато си редеше изложбата в Ню Йорк". Постоянните, вечните сюжети на Томе Серафимовски си остават два: пластични образи на хора и пластични образи на светци. За изложбата на „Съзвездията на Томе Серафимовски" тази есен приятелят му Левчев споделя кратко: „Обичам есенните съзвездия. По тях се търсят и намират пътищата на приятелството."

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.