• 10 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8224
  •  GBP / BGN 2.2744
  •  CHF / BGN 2.0039
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Лот 1 на АМ „Струма" - най-екологичният и сложен проект за България

Лот 1 на АМ „Струма" -  най-екологичният и сложен проект за България

Перник /КРОСС/ „Днес започва изграждането на най-екологичния и сложен проект за България. Няма друг такъв и в страните от ЕС, затова и стойността за изпълнение на участъка от Долна Диканя до Дупница е толкова висока - 58.534 млн. лв. без ДДС". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, след като направи символична първа копка на ЛОТ 1 на автомагистрала „Струма" с дължина близо 17 км. Обектът ще се изпълнява така, че да бъдат опазени околната среда и биологичното разнообразие. Включва строителството на 15 съоръжения, включително подлези и тунели за преминаване на едри и дребни животни.

„Всички водостоци се проектират така, че да бъдат удобни за преминаване на дребни животни, без да се налага те да влизат във водата.", допълни министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя подчерта, че се работи усилено и по подготовката на ЛОТ 2 „Дупница - Благоевград".

Председателят на УС на АПИ инж. Лазар Лазаров декларира, че стриктно ще следи за качественото изпълнение на строително-монтажните работи по обекта и за завършването му в определения срок от 25 месеца.

За изпълнител на отсечката е избран консорциум между „Главболгарстрой Инфраструктурно строителство", „Пътстрой 92" и италианската „Импреса", след като обединението е предложило най-ниска цена от 58 534 000,00 лева. ДЗЗД „Инфраструктура магистрални пътища" е фирмата, избрана за консултант на обекта, като стойността на договора за надзор е 269 400,00 лева.

АМ „Струма" е част от Трансевропейската магистрала Север - Юг и Четвърти Трансевропейски транспортен коридор. След завършването на проекта страната ни ще има скоростна връзка между черноморските пристанища и тези на Бяло и Адриатическо море.

Проектът се финансира от Оперативна програма „Транспорт", като 80% от средствата са осигурени от Кохезионния фонд на Европейския съюз, а 20% - от държавния бюджет.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.