• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Младенов: Достъпът до заетост има ключова роля за интеграцията на пазара на труда на ромите

Младенов: Достъпът до заетост има ключова роля за интеграцията на пазара на труда на ромите

София /КРОСС/ Достъпът до заетост има ключова роля за пълноценната интеграция на пазара на труда на лицата от неравнопоставените групи, включително и от ромската общност. Цялостната консултативна и координираща дейност по етническите и интеграционните въпроси е ангажимент на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет. Това заяви по време на парламентарния контрол министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов в отговор на  въпрос от народния представител от ПГ на КБ Милена Христова относно изготвянето на Националната стратегия в сферата на заетостта във връзка с Европейската рамка за национални стратегии за интегриране на ромите. 

Председателят на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси изпълнява функциите на Национален координатор по международната инициатива Десетилетие на ромското включване 2005-2015 г.

По думите му със заповед № Р-185 от 22 юли 2011 г. на министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов е създадена междуведомствена работна група за изготвяне на предложения за актуализиране на Рамковата програма за равноправно интегриране на ромите в българското общество 2010-2020 г. и проект на оперативен документ към Рамковата програма в съответствие с „Рамка на Европейския съюз за национални стратегии за интегриране на ромите до 2020г.".

Дейността на междуведомствената работна група във финансово, организационно и техническо отношение се осигурява от администрацията на Министерския съвет чрез секретариата на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси към Министерския съвет, допълни социалният министър.

Той каза още, че вцепремиерът и министър на вътрешните работи и председател на Съвета е утвърдил график за работата на междуведомствената експертна работна група. Съгласно този график до 28 ноември 2011 г. работната група трябва да внесе в Министерския съвет проект на Национална стратегия за интегриране на ромите. Водещите направления в документите са образование, здравеопазване, жилищни условия, заетост и социално включване, върховенство на закона и недискриминация, култура и медии. За да се гарантира по-висока ефективност на работата, членовете на междуведомствената работна група са разделени на подгрупи в зависимост от тяхната компетентност в посочените направления.

Министерството на труда и социалната политика, Агенцията за социално подпомагане и Агенцията по заетостта участват активно със свои представители в разработването на стратегията основно в направление „Заетост и социално включване", заедно с представители на неправителствени организации, в т. ч. и ромски, каза в заключение Младенов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.