• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Храм с благодат от Атон осветиха в Бургас

Храм с благодат от Атон осветиха в Бургас

Бургас /КРОСС/  В Бургас бе осветен нов храм, който е благословен със светогорска благодат и така се явява духовна част от Зографския манастир. Църквата е в крайбрежен квартал, който доскоро бе с. Крайморие и за пръв път има свой храм. В основите на сградата са положени основен камък и пръст от българската светиня „Св. Георги Зограф” в Света гора. Църквата бе кръстена на името на преподобния „Св. Пимен Зографски”, който е започнал духовния си подвиг в Зографския манастир и един от най-големите светци-българи. 

С литургия, водена от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий, бе осветена новоизградената православна църква. Специално за освещаването на храма от Атон пристигна игуменът на Зографския манастир, Негово Високо Преподобие Архимандрит Амвросий. В присъствието на представители на висшия клир от региона, на кмета на Бургас Димитър Николов и хиляди миряни, Директорът на НИМ проф. Божидар Димитров дари на храма частица от Светия кръст. Той обясни, че подаръкът е от името на Премиера Борисов, а лично от свое име дарява икона с образа на първия български светец - цар Тервел. Култът към този светец трябва да бъде възстановен, особено в района на Южното Черноморие, за чието завоюване в миналото заслуги има точно Тервел, каза Димитров. Чрез него министърът на финансите Симеон Дянков дари на новопостроената църква икона на „Св. Св. Кирил и Методий” . 

Храмът в Крайморие е единственият в страната, който е избрал свети Пимен за свой патрон, след като от Зографския манастир са дали съгласие за това. Свети Пимен е живял през 16 век, замонашил се е в Света гора, но е известен с това, че е организирал възстановяването на разрушените български църкви през османското владичество. След като през 2009 г. игуменът на Зографския манастир взе участие в полагането на основния камък на новата църква, сега българската света обител ще продължава да я подпомага. В църквата вече има иконостас, дело на дърворезбаря Динко Григоров от Дряново. Иконите за него ще бъдат дарени също от манастира „Св. Георги Зограф” в монашеската република.   Изцяло на дарителство, предимно от досегашните спонсори, ще се разчита и за вътрешното зографисване. Църквата има крипта, която ще съхранява старинни икони, дарение от храм  „Св. Богородица” в Бургас. По проект е предвидено в двора на църквата да бъде построено православно неделно училище. 100 000 лева за неговото изграждане и оборудване е обещала държавата в лицето на министър Дянков.

Курбан за здраве последва тържественото освещаване, а за настроението на гостите се погрижи танцовият ансамбъл „Крайморие” към местното читалище.

 

/ВС/

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.