-
05 Дек 2025 |
USD / BGN 1.6795
GBP / BGN 2.2411
CHF / BGN 2.0885- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето:
София 0°C 
Агенцията по храните затвори цех за растителни масла в Плевен
01 Ноември 2011 | 11:34
София /КРОСС/ За периода от 20 до 26 октомври 2011 г. Българска агенция по безопасност на храните извърши проверки в цялата страна на предприятията за производство и бутилиране на растителни масла - слънчогледово олио, рапично олио и др. Инспекторите са проверили 73 обекта. Издадени са 15 предписания, а един обект е с временно преустановена дейност. Най-честите нарушения са свързани с липса на записи за входящ контрол при приемане на суровини и материали, непълни системи за управление безопасността на храните, пропуски в етикетирането на продуктите.
Обектът с временно преустановена дейност е цех за рафиниране и бутилиране на растителни масла в град Плевен. Областна дирекция по безопасност на храните - Плевен е издала такова разпореждане заради нарушение в поточността на технологичния процес и невъзможност за прилагане на добрите хигиенни и производствени практики, което създава риск за безопасността на произвеждания продукт.
Във всички проверени обекти на територията на цялата страна са извършени и органолептични оценки на произвежданите продукти, при които не са констатирани несъответствия по показателите вкус, цвят, аромат и бистрота.
За периода от 24 до 28 октомври 2011 г. инспекторите от Българската агенция по безопасност на храните извършиха 3680 броя проверки по официален контрол в обектите на търговска мрежа и обществено хранене, производствени предприятия и складове за съхранение и търговия с храни. 353 са издадените от инспекторите предписания, издадените актове за установяване на административни нарушения са 82 броя, а 26 обекта са с временно преустановена дейност. 612 кг. хранителни продукти са били бракувани от проверяващите в резултат на извършените инспекции.
Най-честите нарушения са свързани с лоша текуща хигиена, пропуски в системите за самоконтрол, неспазване на разделното съхранение на хранителни продукти, липса на придружаващи документи за произход на храната, търговия с храни с изтекъл срок на годност.