-
06 Дек 2025 |
USD / BGN 1.6795
GBP / BGN 2.2411
CHF / BGN 2.0885- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето:
София 0°C 
Първанов залага на родните манджи, Борисов обича телешко с ябълки
03 Ноември 2011 | 07:27
София /КРОСС/ Има само един човек, който угажда на кулинарните прищевки на висшите ни държавници. При това - задоволява вкусовете и на президентите на едни от най-влиятелните страни, които идват у нас на посещения. Този човек се казва Жоро Иванов, пише в. „Стандарт”. И е единственият в България, който има лиценз да приготвя ястия за държавните глави и официалните правителствени делегации, гостуващи на българския президент. Шеф-готвачът е с диплома от Френския кулинарен институт в Ню Йорк. Седем години върти черпака в ресторант с две звезди Мишлен "Ла Трюф Ноар" в Брюксел. А от 2008 г. е на поста почетен готвач на президента на България. В момента работи като шеф-готвач в петзвездния "Гранд Хотел София". Жоро Иванов е и президент на "Евро-Ток България". Това е неправителствена организация, в която членуват едни от най-добрите кулинари у нас.
Жоро Иванов готви на президента, когато той има на гости у нас официални делегации. Иначе Георги Първанов, чийто мандат вече е към края си, си има персонал, който му забърква манджите в правителствената вила "Калина". "Сегашният държавен глава е изключителен човек. Нито съм партийно обвързан, нито съм пристрастен", признава готвачът. И споделя, че Първанов винаги е държал на българските ястия. Нещо повече - винаги е искал да презентира типичните ни ястия пред чуждите гости. "Например една шопска салата, кавърма, кебап. Печени ябълки като десерт, кисело мляко", разказва Жоро Иванов.
Премиерът Бойко Борисов също е опитвал от специалитетите на Жоро Иванов. "Преди време имаше среща с шефа на НАТО в "Къщата с часовника". Той обича много говеждо и телешко месо. Те са му любимите. Тогава правихме телешко с ябълки специално за него. Борисов винаги е оценявал добрата храна, без много да го афишира", казва майсторът.