• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Правец домакин на министерска конференция на Залцбургския форум

Правец домакин на министерска конференция на Залцбургския форум

София /КРОСС/ Министерска конференция на Залцбургския форум /ЗФ/ в рамките на Второто българско председателство на форума ще се проведе в „РИУ Правец Ризорт" на 15-17 ноември. Срещата ще събере представители на 15 държави. На 16 ноември, сряда, е предвидено представителите на медиите да присъстват на подписването на Меморандум за разбирателство за укрепване на сътрудничеството в областта на пътната безопасност и улесняване на трансграничното изпълнение на санкции за нарушения, свързани с пътната безопасност от всички държави от ЗФ и Хърватия. След церемонията участниците в конференцията ще дадат пресконференция. Домакин на срещата е министър Цветан Цветанов. До момента участие са потвърдили вътрешните министри на Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Словения и Словакия /представители на страните-членки на ЗФ/, както и колегите им от Албания, Македония, Молдова, Черна гора и Сърбия /от Групата на приятелите на ЗФ/. На форума ще присъстват началникът на кабинета на еврокомисар Сесилия Малмстрьом Мария Асениус, директорът на Европол Роб Уейнрайт и директорът на ФРОНТЕКС Илкка Лайтинен.

Залцбургският форум е една от най-активните неформални инициативи за регионално сътрудничество в областта на сигурността в рамките на Европейския съюз, създадена през 2001 г. по идея на Австрия. Понастоящем във форума участват осем държави-членки на ЕС (Австрия, България, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария и Чехия), а Хърватия има статут на наблюдател. Дейността на Залцбургския форум се осъществява в три основни направления: координация и представяне на интересите на страните-участнички в рамките на ЕС; развиване и задълбочаване на регионалното оперативно сътрудничество; активизиране на отношенията с трети страни - т. нар. "външно измерение на Залцбургския форум".

По подобие на утвърдената практика на ЕС, Залцбургският форум се председателства от страните-участнички на ротационен принцип за срок от шест месеца.
България се включи в работата на форума през 2005 г., непосредствено след подписване на Договора за присъединяване към ЕС. Официалното присъединяване на страната ни към Залцбургския форум се състоя на 23 май 2006 г. в Братислава, Словакия.
Това е второто българско председателство (първото бе през втората половина на 2007 г.).

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.