• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Шефът на Сикрет Сървис: Едно от най-добрите ни звена извън САЩ е в София

Шефът на Сикрет Сървис: Едно от най-добрите ни звена извън САЩ е в София

 

Вашингтон, САЩ /КРОСС/ През третия ден от работното посещение в САЩ министър Цветан Цветанов и директорът на ГДБОП Станимир Флоров се срещнаха с директора на Сикрет Сървис Марк Съливан и специалния съветник на президента Обама по проблемите на киберсигурността Хауърд Шмидт, съобщават от пресцентъра на МВР. На срещата между министър Цветанов и директор Съливан е присъствало цялото оперативно ръководство на Сикрет Сървис – зам. директорът Кийт Пруит, помощник директорите по операциите, по разследванията и по международната дейност. Марк Съливан е изразил задоволство от скорошното си посещение в България и е изказал специална благодарност на българското правителство и лично на премиера Бойко Борисов за оказаното гостоприемство, както и за цялостната му подкрепа за дейността на офиса на Сикрет Сървис в България. Съливан е посочил, че през последните години Сикрет Сървис и службите на МВР са постигнали значителни успехи в борбата срещу производството и разпространяването на фалшивата валута (предимно щатски долари и евро) и престъпленията в интернет пространството. В тази връзка г-н Съливан е заявил, че е едно най-добрите звена на Сикрет Сървис извън САЩ е в София. Основна причина за високите резултати е доброто взаимодействие с българските правоохранителни органи.

Министър Цветанов е изтъкнал, че служителите на Сикрет Сървис, а и на другите американски правоохранителни органи в България, работят в реално време, рамо до рамо с българските си колеги. Съвместната работа по конкретни оперативни дела отдавна не е прецедент в двустранните отношения. Все по-честа практика стават съвместните операции между МВР, Сикрет Сървис и специалните правоохранителни служби от други партньорски държави, е посочил Цветанов. Той е изразил задоволство, че при първото си посещение в САЩ като министър на вътрешните работи през 2009 г., са водени разговори със същото ръководство на Сикрет Сървис, но за предстоящата работа. Сега, две години по-късно, с удовлетворение отчитаме какво вече е направено – и по отношение на разбитите печатници за фалшива валута, и по измамите с кредитни карти (т. нар. скимиращи устройства) и по престъпленията в интернет пространството. В тази връзка са обсъдени две конкретни операции, по които в момента работят съвместно ГДБОП и Сикрет Сървис. 

Постигнато е съгласие да бъде увеличена помощта от страна на Сикрет Сървис за обучение на служители от МВР, като основен акцент ще бъдат престъпленията в интернет пространството.

 Цветан Цветанов и Станимир Флоров се срещнаха и със специалния съветник на президента Обама по проблемите на киберсигурността Хауърд Шмидт. Той е поздравил вътрешния министър за успешната Регионална конференция по киберсигурност, проведена в София в края на октомври 2011 г. Х. Шмидт е заявил, че в разговори с по-голяма част от американските участници във форума, те са споделили, че това е била една от най-добре организираните и ползотворни конференции по тази тема през последните няколко години. Министър Цветанов е благодарил за оценката и споделил, че успехът на конференцията е факт  благодарение на усилията на служителите на МВР, които работят в тази област, на подкрепата от фондация „Америка за България” и създадената от нея съвместно с МВР Академия за кибер разследвания, както и на посланик Джеймс Уорлик. 

Цветан Цветанов е потвърдил, че киберсигурността и противодействията на киберпрестъпленията са сред основните приоритети на МВР и българското правителство. Пряк израз на политическата воля за противодействие на този род престъпления е удвояването на звеното в ГДБОП, което работи в тази насока. Според министъра то е едно от най-ефективните в региона, като работи по многобройни международни операции – с американските правоохранителни органи, с европейските национални киберзвена и международните полицейски институции като Европол, SELEC (бивш SECI Center). Именно поради тази причина се обсъжда идеята за създаване на лаборатория за киберразследвания и експертизи, която да подпомага оперативната дейност на киберзвената в България и съседните държави. Като израз на нарастващата роля на страната ни в киберразследванията в регионален план, министър Цветанов уведоми Х. Шмидт, че и в момента тече операция между българското киберзвено и службите на още три държави, по конкретен обект, застрашаващ сигурността на България и САЩ.

Хауърд Шмидт заяви, че Съединените Щати високо оценяват позицията на България в тази област. Според него, изключително важно е изграждането на превантивна обучителна система, насочена най-вече към подрастващото поколение, която да изведе ясно характера на основните заплахи в интернет пространството. В тази връзка Шмидт е потвърдил, че САЩ ще продължат и занапред да оказват пълна покрепа на страната ни в противодействието на киберпрестъпността, и свързаната с това превантивна дейност чрез обучение и тренировъчни курсове за полицаи, съдии и прокурори. Министър Цветанов е отправил покана към Хауърд Шмидт да посети България през 2012 г., за да се увери на място за постигнатото от българските правоохранителни органи.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.