-
06 Дек 2025 |
USD / BGN 1.6795
GBP / BGN 2.2411
CHF / BGN 2.0885- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето:
София 0°C 
Нова законодателна уредба повишава безопасността и прозрачността при използването на добавки в ЕС
14 Ноември 2011 | 15:39
Брюксел, Белгия /КРОСС/ Европейската комисия прие два нови законодателни акта, които ще направят използването на добавки в храните още по-безопасно и по-прозрачно. С двата регламента се създават два нови списъка. Първият се отнася до добавките в храните и ще започне да се прилага от юни 2013 г. (беше счетено, че е необходим гратисен период, за да се даде възможност на хранителната промишленост на Съюза да се приспособи към новите правила). Списъкът, който съществува и като онлайн база данни (https://webgate.ec.europa.eu/sanco_foods/?sector=FAD), ще позволи на потребителите, стопанските субекти в хранителната промишленост и на контролните органи лесно да установяват кои добавки са разрешени за конкретна храна. Вторият списък касае добавките в съставките на храните, като други добавки, ензими, ароматизанти и хранителни вещества, и ще започне да се прилага 20 дни след публикуването му в Официален вестник на ЕС.
Съставянето на двата списъка е важна стъпка в изпълнението на рамковия Регламент (ЕО) № 1333/2008 относно добавките в храните, който беше приет през декември 2008 г.