• 14 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8136
  •  GBP / BGN 2.3155
  •  CHF / BGN 2.0230
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

"Изкустовото на градската намеса"

"Изкустовото на градската намеса"

София /КРОСС/ Институтът за съвременно изкуство представя изложбата "Изкуство на градската намеса". Тя ще бъде открита днес от 18:00 часа в Галерия ИСИ в София. Изложбата ще може да бъде видяна до 21 януари 2012 г.

Нисък бюджет и максимално ефективна художествена намеса в публичното пространство - това е идеята на проекта, който ще бъде представен в галерия ИСИ-София.

Петима млади художници ще покажат фото, видео и звукова документация от своите интервенции в градската среда през миналото лято. Забавни, иронични, критични, носталгични, поетични - тези артистични намеси фокусират вниманието върху дисфункционалните аспекти на „дивото" неолиберално пространство, което обитаваме през последните 20 години. Те задават въпроса: има ли още място за отделния човек и за неговите всекидневни грижи и радости.

Викенти Комитски коригира грешките в националистическите графити по сградите на София. Освен това се грижи за работещите по улиците, инсталирайки държачи за чаши по врати, улуци, телефонни будки и парапети.

Вероника Цекова се вълнува от загубеното усещане за уют, безопасност и добросъседство. Пространствата за детски забавления в града драстично намаляват, а заедно с тях изчезват и самите игри. Художничката възстановява скачането на въже, играта на дама и махленския футбол - несанкционирани и естествени забавления, които се пораждат от естествени връзки и изграждат нови отношения.

Кирил Кузманов конструира сложна машина, която включва велосипед, чадър, високоговорители и др., с която подслушва градския живот по улиците на София. И го излъчва обратно с три секунди забавяне. Никой не е застрахован от шпиониране в съвременния град - това е ироничното, но и съвсем валидно „послание" на произведението.

Мирослав Христов и група „Плюс" смятат, че градската среда трябва да си почине от човешкото (нашето!) насилие. И поставят хотелски табелки „Не безпокойте!" до живи (хора, четящи вестници по пейки) и неживи (изоставени къде ли не коли) обекти. А фигури от различни паметници обзавеждат с възглавници - именно там, където градът спи, вместо да дебатира своето минало и настояще.

Самуил Стоянов облича уличните лампи в центъра на Добрич в черни найлонови торби за боклук. Така художникът коментира привичната вече липса на човешко измерение в градската среда, отсъствието на красота и рационална простота в нея - такава, чрез която лампите претърпяват магическа трансформация и през нощта...

Изкуството на градската намеса е проект, иницииран от Асоцицията за съвременно изкуство "Ротор", Грац (Австрия); Университетът Я. Е. Пуркиние, Усти над Лабем (Чехия); [BLOK] - Местна база за културно обновяване, Загреб; Фондация Синята къща, Амстердам; Институт за съвременно изкуство - София и NABA - Нова академия за изящни изкуства, Милано (Италия).

Темата на проекта е естествено продължение на дейността на ИСИ - София, свързана с „Визуален семинар", 2003-2006. Тя засяга многообразието на проблемите на джентрификацията; изследва етапите от развитието на нео-капитализма и създаването на новата градска класа от потребители през визуални маркери в града и обществото; променящата се роля на художниците и интелектуалците в обществения дебат; проучване на спецификите на (обикновено) невидимите и непревилегировани общности.

Проектът е подкрепен от Културната програма на Европейския съюз.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.