• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

В РМакедония днес отбелязват 90-годишнината от рождението на Блаже Конески

В РМакедония днес отбелязват 90-годишнината от рождението на Блаже Конески

Скопие, РМакедония /КРОСС/ Днес в РМакедония най-тържествено бе чествана 90-годишнината от рождението на кодификатора на македонския книжовен език - академик Блаже Конески. По този повод в Македонската академия на науките и изкуствата (МАНУ) се състоя тържествено събрание, на което говореха мнозина филолози, диалектолози и историци.

"Блаже Конески е основният стълб на македонския културен ренесанс през 20 век. Той положи езиковите научни основи на македонския литературен език, заяви на откриването на симпозиума председателят на МАНУ Георги Страделов.

Той подчертава, че Конески в македонската литература е от ранга на редки личности като Пушкин, Шевченко, Гьоте, Негош или Вук Караджич.

Според него, Конески е литературна епоха и добави, че това негово днешно честване изразява съзнанието за факта, че в неговото поетично и лингвистико дело е отбелязана основата, първоначалния замисъл на македонското историческа съществуване.

По повод юбилея, бяха съобщени и имената на победителите, които получават най-високото международно признание на МАНУ - медала "Блаже Конески" за 2011 г. 

Хусто Хорхе Падрон е носител на наградата за особен принос в популяризирането на македонската поезия в испанската езикова област, а историкът проф.. д-р Андрю Русос от Канада е отличен за специалния му принос в изучаването на Македония и македонците от древни времена до днес.

Преди главния вход на МАНУ бе открит и паметник. Автор на творбата е академик Томе Серафимовски. Паметникът е изработен в Македония от бял мрамор и е с височина 2,30 метра.е.

По този повод кмета на община Център Владимир Тодорович заяви, че за него е удоволствие, че участва в изграждането на този паметник, посветенен на "великия" Блаже Конески.

ИА "КРОСС" припомня на своите читатели, че академик Блаже Конески произхожда от сърбоманското и антибългарско село Небрегово, Поречието. Той е син на братовчед на един от най-известните сръбски войводи и главорези във Вардарска Македония през първото десетилетие на ХХ в. - Глигорийе Лямевич-Соколович, по-известен като Григор Соколович. Последният е ренегат и предател на ВМРО, който след Илинденско-Преображенското въстание преминава на сръбска страна, като през следващите години участва в десетки убийства и отвличания на членове и симпатизанти на ВМРО. Блаже Конески получава средно образование като сръбски кралски стипендиант в Крагуевац, Сърбия. През 1940 г. се записва да следва медицина в Белград. Вторият семестър обаче решава да се прехвърли сръбски език и литература. В Белград става свидетел на погрома на Югославия от нацистките сили. Завръща се в Македония. През юли 1941 г. Конески е един от първите македонци, които започват да следват в българската Алма Матер - Софийския университет "СВ. Климент Охридски". Тук, в България, Конески започва да се подписва като Благой Конев. По време на цялото си следване, той нито за момент не влиза в обсега на българската полиция-вероятно, защото е бил с гузна съвест заради чичо му, или може би защото се е изживявал като македонски българин - както мнозина от Македония по това време. Незавършил висше образование, през юли 1944 г. Конески се завръща в Прилеп. Постепенно се сдружава с местни левичари и в началото на септември 1944 г. излиза за кратко в нелегалност. След 1945 година участва активно в стандартизирането на новата езикова норма във Вардарска Македония, наречена македонски книжовен език. 

/НИ/

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Трансформациите в Титостан

Тъй както Благой Конев "бе преобразен" в Блаже Конески, тъй и азбуката на свети Климент Охридски "бе преобразена" в азбуката на Вук Караджич и българите "бяха преобразени" в антични Титови македонци !

19.12.2011 20:22:42

Анонимен

"Македонският език" е създаден и наложен с решение на АСНОМ на 2. VIII. 1944 г от Ристо Проданов, Ристо Зографски, д-р Гьорче Шоптраян, Даре Джамбаз, Васил Илиев, д-р Михаил Петрушевски, Круме Тошев, Мирко Павлов, Гьорге Киселинов, Блажо Конески, д-р Милка Балванлиева - тогавашни учители, Венко Марковски - поет, Епаминонда Попандонов (от АСНОМ). Имената са изписани според протокола от 27. ХI. 1944 г. Стенографирал Й. Костевски. Взимат се местните диалекти от Скопие, Велес, Битола, Штип, Галичник, Св. Николе изхвърлят се БГ бквите Щ, Ю, Я, Ъ, ь, - добавят се сръбските Љ, Њ, Ј, , и ето го "новородения език", който трябва да осъществи мечтата на Тито за единствен югославски език.

19.12.2011 19:39:07

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.