• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Инфлацията през юли с 0,8 на сто

Инфлацията през юли с 0,8 на сто

/КРОСС/ През юли 2019 година потребителските цени в България нарастват рязко след техен силен спад месец по-рано, докато годишната инфлация се повишава по-слабо и продължава да отстъпва от петгодишният връх, отчетен през април, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът на потребителските цени (CPI) се повишава през юли с цели 0,8% спрямо юни, когато се понижи с 0,6%, като това е най-солидният месечен растеж на инфлацията от началото на 2017-а година насам.

На годишна база потребителската инфлация през юли се повиши слабо до 2,9% от 2,8% през юни и след като през април тя достигна отново петгодишния връх от 3,7%, отчетен през октомври 2018-а година (най-висока инфлация от февруари 2013 година насам).

Средногодишната инфлация за периода август 2018 - юли 2019 нараства с 3,3% спрямо периода август 2017 - юли 2018 година.

През юли цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки се повишават с 0,3% спрямо предходния месец, докато цените на алкохолните напитки и на тютюневите изделия - с 0,2%, а цените на облеклото и обувките отчитат силно понижение с 2,9 на сто.

Цените на жилища, вода, електроенергия, газ и други горива обаче нарастват с 1,2% спрямо предишния месец, тези за здравеопазване се увеличават с 0,1%, докато транспортните цени - с 0,4%. Силен ръст през летния отпускарски месец бележат цените за развлечения и култура - скок с 6,6% и за ресторанти и хотели - с 2,8%.

Хармонизираната инфлация (индексът HICP според общите европейски стандарти) се повишава през юли с цели 1,3% спрямо юни, докато растежът на хармонизираната потребителска инфлация на годишна база (спрямо юли 2018-а) се ускори до 2,6% от 2,3% месец по-рано, но все още продължава да отстъпва от многогодишния връх от 3,6%, достигнат през октомври 2018-а година.

Данните на НСИ са знак за известно засилване на инфлационния натиск в разгара на лятото, но като цяло инфлацията сякаш опитва да стабилизира под 3 на сто.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.