• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Йончева: Не съм изнесла държавна тайна, твърденията на Симеонов са смешни

Йончева: Не съм изнесла държавна тайна, твърденията на Симеонов са смешни

/КРОСС/ Софийска градска прокуратура започна проверка по жалбата на вицепремиера Валери Симеонов срещу депутатката от БСП Елена Йончева. В сигнала той твърди, че тя е изнесла класифицирана информация по отношение на оградата на българско-турската граница, като обявила къде работят камерите на съоръжението и къде имало пробиви.

Сигналът на вицепремиера и лидер на НФСБ срещу народната представителка от БСП е по чл. 357 и чл. 284 от Наказателния кодекс за престъпления, свързани с държавна тайна, с конфиденциална информация, свързана с националната сигурност.

В него са цитирани изказвания на Елена Йончева пред медиите, в които, според Валери Симеонов, "тя давала конкретни указания на бежанците къде работят камерите по границата и съответно и къде не работят, от коя до коя пирамида оградата е единична и откъде е двойна". Освен това депутатката директно атакува вицепремиера заявявайки, че фирми на „Обединени патриоти" усвояват парите за строителството на съоръжението по българо-турската граница.

В тази връзка Елена Йончева даде интервю пред еpicenter.bg.

- Г-жо Йончева, вицепремиерът Валери Симеонов е подал сигнал в прокуратурата срещу вас, в който твърди, че сте изнесла класифицирана информация за оградата по българо-турската граница. По този начин сте дала ценна информация на каналджиите за слабите места на съоръжението. Вашият коментар?

- Данните, които изнесох за липсата на работеща интергирана система за наблюдение на част от нашата граница, бяха оповестени от трибуната на Народното събрание в отговор на въпрос, зададен от мен. Попитах дали тези сензори и камери работят в един от активните участъци, където преминават нелегални бежанци. Става въпрос за българо-турската граница на територията на Хасковска област. Тогава министърът на вътрешните работи Валентин Радев се позова и цитира изготвен доклад на Инспектората на Министерски съвет, чиито експерти по сигнал са правили проверка на оградата. Стенограмата от въпроса ми и отговорът на министър Радев може да бъде прочетена на сайта на Народното събрание. Цитираните от мен данни в медиите са публична информация.

- Тоест, не сте издала държавна тайна?

- Аз дори не мога да коментирам това твърдение на вицепремиера Валери Симеонов - толкова е смешно! На следващия ден, след като подаде сигнал в прокуратурата, той разбра, че е направил грешка. Четох негово изказване, в което вицепремиерът казва: „Аз не знаех, че тази информация вече е огласена от трибуната на Народното събрание".

- Но Симеонов продължава да твърди, че сте издала държавна тайна, тъй като чрез изявленията си в медиите сте давала указания на нелегалните мигранти откъде точно да нарушат границата ни?

- Ами той трябва да каже нещо, защото вече е подал сигнал в Софийска градска прокуратура.

- Имате ли копие от въпросния доклад на Инспектората на Министерски съвет?

- Не, и дори не съм го чела. Не знам дори дали документът е за вътрешна употреба. Искам обаче да го прочета, защото предполагам, че там има други интересни факти за строителството на оградата.

- Участвала ли сте в изнасяне на документи в кашони от Министерски съвет към президентството по времето на кабинета „Герджиков", както твърди Валери Симеонов?

-Това наистина е смешно (смее се)! Единствените кашони, които съм носила през последната година, бяха с бебешки дрехи.

- А от Софийска градска прокуратура викаха ли ви да давате показания?

- Не, не са, защото няма и за какво - аз не съм изнесла секретна информация.

- Делото ви срещу премиера Бойко Борисов за клевета на какъв етап е?

- Наскоро говорих с адвоката си. Още не е насрочено дело. Явно се опитват да използват максимално разрешения срок за насрочване на делото и така да изтече давността.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

мерник

Това е една от българките,с които се гордея.А за вас анонимните нямам какво да кажа освен ,че сте жалки.

22.06.2017 08:48:58

Анонимен

ТОВА Е ЕДНА ОТ АНТИБЪЛГАРКИТЕ, НЕРЕДЕНА ДО ПАРТИЯ БСП, КУРНЕЛИЯ, И ХИБРИДНИЯ ПРЕЗИДЕНТ.

22.06.2017 07:48:57

Анонимен

Не си издала държавна тайна, другарке, но си бръщолевила неподходящи неща. Не ти идва наум кога трябва да помълчиш.

21.06.2017 23:27:30

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.