• 16 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8387
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 2.0138
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

България е на 26-о място сред най-лесните мишени за кибератаки

България е на 26-о място сред най-лесните мишени за кибератаки

/КРОСС/ България става все по-уязвима за хакерски атаки. Американско изследване показва, че страната ни е на 26-о място в света по липса на защита на интернет и онлайн услугите, предава БТВ.

В противовес на световните тенденции, положението у нас се влошава. Авторите на изследването са проверили стотици милиони компютри и сървъри в целия свят, както и интернет услугите, които преминават през тях - сайтове, имейли, бази данни, пароли, конфиденциална информация, телефония.

В България са изследвани над 4,4 млн. IP адреса. Страната ни е поставена сред 50-те най-застрашени страни в света и е класирана на 26-о място по уязвимост. Любопитно е , че след старта на проекта за сканиране на уязвимости на кибератаки Белгия от челното място по незащитеност вече е инвестирала достатъчно, за да излезе от негативната класация.

Проучването показва още, че обичайната практика в България е да се оставят отворени „врати" (портове), през които могат да бъдат атакувани компютри, сървъри и мрежи, както и да се краде, манипулира и подслушва информация. Заради нежеланието на доставчиците на интернет услуги да инвестират в криптиране на връзките, те излагат на риск клиентите си - техните пароли и кореспонденция са лесно достъпни в публичния интернет.

„Имате две врати, едната е блиндирана и заключена, а другата широко отворена. Заключили сте едната, а другата сте отворили и всеки може да влезе във Вашата собственост. Така че, ако искате да Ви е сигурно както в реалния си живот, имате една врата - така използвате интернет - криптирано", категоричен е експертът по киберсигурност Ясен Танев.

Проверихме сайтове на няколко институции. Сайтът на просветното министерство, който наскоро беше "пробит" от младеж, сега е със защитени портове. Училищата, които плащат на хостинг компании да поддържат сайтовете им, обаче са незащитени и през отворените портове лесно може да се стигне до личните данни на учениците.

В Министерството на транспорта и на съобщенията са отличници, но изненадващо се оказва, че сайтът на финансовото министерство има отворени портове и се поддържа от Сан Франсиско. Сайтът на Министерството на културата също не е сигурен.

Експертите са категорични - сайтовете на институциите трябва да имат валиден сертификат и адресът да започва с https, за да бъде човек сигурен.

За да избегнем хакерска атака, експертите съветват да изискваме от доставчиците защитени и критпирани комуникационни канали, както и да обновяваме софтуера.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.