• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Засилват натиска над Иран заради сваления украински боинг

Засилват натиска над Иран заради сваления украински боинг

/КРОСС/ Властите на Канада, Афганистан, Великобритания, Швеция и Украйна настояват Иран незабавно да изплати обезщетение на семействата на загиналите пътници на украинския самолет, който погрешка беше свален в небето над Техеран. Това съобщи в събота пред журналисти в Мюнхен министърът на външните работи на Канада Франсоа-Филип Шампан.

"Настояваме Иран спешно да изплати обезщетение на семействата на жертвите в съответствие с международните стандарти", посочи Франсоа-Филип Шампан, цитиран от Cи Би Си. Според министъра размерът на обезщетението трябва да бъде еднакъв за всички, които имат право, а процесът на плащане трябва да започне "възможно най-скоро".

"Ние ще съдим Иран по неговите действия, а не по неговите изявления", подчерта канадският външен министър. Шампан каза, че в кулоарите на 56-ата Мюнхенска конференция по сигурността външните министри на тези страни се срещнаха с външния министър на Иран Мохамед Джавад Зариф.

По-рано Канада, Афганистан, Обединеното кралство, Швеция и Украйна създадоха специална група, която бързо ще съобщи на близките на жертвите цялата информация за разследването на причините за бедствието и ще предостави необходимото им съдействие.

Самолетът Boeing 737 на "Международните авиолинии на Украйна" катастрофира на 8 януари няколко минути след излизането си от летището на Техеран. Загинаха 176 души: граждани на Афганистан, Германия, Иран, Канада и Украйна, както и граждани на Великобритания и Швеция. Генералният щаб на въоръжените сили на Иран на 11 януари разпространи изявление, в което призна, че самолетът е бил свален по грешка от иранската противовъздушна отбрана.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.