• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8385
  •  GBP / BGN 2.2902
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Иран иска да увеличи добива си на газ до нивото на "Газпром"

Иран иска да увеличи добива си на газ до нивото на "Газпром"

/КРОСС/ Иран може да увеличи мощностите си за производство на газ до 900 млн. куб. м на ден от 20 март 2017 година. Това съобщи министърът на петрола на Иран Биджан Зангане, цитиран от агенция Shana. За сравнение, руският газов гигант "Газпром" произвежда по 1,146 млн. куб. м на ден, по данни за 2015 г. от сайта на компанията.

Иран няма да успее да се конкурира с "Газпром" в близките години, смята Михаил Крутихин, партньор в консултантската компания "РусЕнерджи" (RusEnergy). В пика през 2014 г. "Газпром" доставяше 444 млрд. куб. м на година, а за да достигне това ниво, на Иран ще му трябват 15 години, твърди експертът. Според Крутихин Иран вече опита да се договори с Турция за транспортиране на газа, но опитите се оказаха неуспешни. Турция искаше да влезе в ролята на прекупвач на газ, а не на отговорник за транспорта, обяснява Крутихин, цитиран от Руски дневник. 

Александър Якименко, един от акционерите в руската нефтогазова компания "Томскгеонефтегаз", не вижда в Иран възможности за реализация на строителството на тръбопровода. "Първо трябва да приключи войната в Сирия", коментира той.

В такава ситуация на Иран му остава да опита да изгради собствен капацитет за строителство на мощности за продажба на пропан-бутан, смята Крутихин. "Иран вече върви по този път, ще видим какво ще се получи".

Очаква ли Иран да се повтори "сирийският сюжет"?

Днес е разпространено мнението, че до обостряне на политическата ситуация в Сирия се стигна след отказа на Башар Асад да бъде построен газопровод от Катар за Европа. На фона на изявленията за потенциална конкуренция от страна на Иран и "Газпром" се обсъждат възможностите за повторение на сирийския сценарий, в частност Михаил Крутихин споменава тази гледна точка в статията си за руския Forbes.

На тази теория скептично гледа Леонид Исаев, сътрудник в Департамента по политически науки към Висшата школа по икономика. "Не смятам, че Сирия беше унищожена от някого целенасочено заради това, че отказа да подпише споразумението, както и това, че подобна ситуация може да възникне в Иран. Системата в тази страна е достатъчно монолитна и едва ли може да бъде подкопана отвън", коментира той.

Лана Раванди-Фадаи, старши научен сътрудник в Центъра за изучаване на Близкия Изток към РАН, също не е съгласна с това мнение. Според нея периодично появяващите се новини за планирано увеличение на добива на газ в Иран се въртят отдавна. "Иран е заинтересован от преувеличаването на тази информация за увеличения добив на газ, за да стимулира пазара", коментира Лана Раванди-Фадаи.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

JJIvanov от бъдещето предупреждават строго пазете

по повод добива на нефт и газ има предупреждения кротки: ПАзете всички подземни води от замърсяване..Ще дойде време и пак вие ще се наложи да пиете и ползвате вода само от подземни резервоари.да ядете храни предимно от нефт и газ..

27.10.2016 03:31:29

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.