• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Иранските медии: България иска Иран да се завърне в „Набуко”

Иранските медии: България иска Иран да се завърне в „Набуко”

/КРОСС/Ирански медии съобщиха в неделя, че страната им отново е разглеждана като потенциален доставчик на природен газ към Европа по големия междуконтинентален тръбопроводен проект „Набуко".

Дипломатически разговори на най-високо ниво по темата са водени по време на скорошна среща в София между премиера Бойко Борисов и иранския посланик Абдоллах Норузи, съобщава иранската агенция Mehr news agency, цитирана от "Преса".

На срещата, която се е провела при закрити врата, са присъствали още вицепремиерът по усвояване на еврофондовете Томислав Дончев, външният министър Даниел Митов и енергийният министър Теменужка Петкова.

Mehr съобщава, че темата на срещата е било завръщането на Иран към проекта „Набуко". От агенцията добавят, че посланик Норузи е представил специално предложение от иранската страна за включването й към нова схема по сътрудничество с България. Предложението разглежда създаването на нов газов хъб в страната ни, за да се задоволят потребностите на Европа чрез внос от Иран.

Консорциум, оглавяван от австрийската OMV, предвижда изграждането на проектът „Набуко" за внос на газ към Европа. Иран оригинално бе ключов доставчик на синьото гориво по проекта, но страната бе изключена от схемата през 2008 г., заради санкциите от страна на САЩ, породени от ядрената програма на Ислямската република.

Разговорите за повторното включване на Иран към „Набуко" съвпадат с паралелен проект, движен от швейцарската енергийна група EGL.По-рано в неделя Иран заяви, че ще представи пакет предложения на високопоставена швейцарска делегация, за да бъдат съживени плановете на EGL, които предвиждат ирански природен газ да преминава през Турция, Гърция, Албания и Италия към Швейцария, а оттам и към останалата част от континента.

Нарастващият интерес за внос на природен газ от Иран е вследствие на кризата в Украйна, която подтиква европейските държави да търсят алтернатива на руското гориво.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.