• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Американски самолетоносач навлезе в Персийския залив

Американски самолетоносач навлезе в Персийския залив

/КРОСС/ Американският ядрен самолетоносач "Джон Стенис", заедно с група кораби, е навлязъл в Персийския залив, съобщиха АП и ТАСС.

Веднага след това около 30 кораби на Иранската революционна гвардия са заобиколили кораба и изстреляли няколко предупредителни ракети.

Съобщава се също така, че е било извършено и наблюдение чрез дрон.

Очаква се Иран да осъди американските действия като провокация.

Говорител на разположения в Бахрейн 5-и американски флот заяви, че САЩ искат да бъдат едновременно непредвидими за противника и предвидими за съюзниците си.

Това е първата подобна американска активност от оттеглянето на САЩ от ядреното споразумение с Иран и бе обявено още в началото на месеца.

Изпращането на военните кораби също така ще подкрепи продължаващата война срещу остатъците от терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") в Ирак и Сирия, както и войната на САЩ в Афганистан, където американските и афганистанските военни засилиха въздушните удари в опит да притиснат талибаните да започнат преговори за мир и да прочистят страната от враждебни бойци.

"Джон Стенис" е планирано да остане в региона в рамките на около два месеца, прекарвайки по-голямата част от това време в Персийския залив. Неговото присъствие "със сигурност осигурява възпиращ ефект" срещу всяко потенциално враждебно действие на Иран във водите в региона.

Американският президент Доналд Тръмп оттегли Америка през май от ядреното споразумение от 2015 г., което Иран сключи със световните сили, и отново наложи санкции върху Ислямската република.

Според Вашингтон, Ислямската република е сред страните спонсори на тероризма.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган вчера отново критикува санкциите на САЩ срещу Иран и се зарече да продължи да сътрудничи с Техеран

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Де хуй де , ще го яде на патарки , русия перчем.

22.12.2018 12:55:56

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.