• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Започва нова „златна страница” в историята на Иран (видео)

Започва нова „златна страница” в историята на Иран (видео)

/КРОСС/ Президентът на Иран Хасан Рухани приветства ядрената сделка със световните сили и я нарече „златна страница" в историята на страната. Той очаква икономическо бъдеще, по-малко зависимо от петрола, предаде Reuters.

В обръщението си пред парламента президентът Рухани отбеляза и възраженията на Израел срещу вдигането на санкциите, на някои американски конгресмени и, както той ги нарече, войнолюбците в региона - очевидно става дума за противниците на Иран в Залива.

Дългогодишната икономическа изолация на Иран приключи, когато световните сили вдигнаха санкциите в събота в замяна на съгласието на Техеран да приеме сделка за ограничаване на ядрените си амбиции.

Рухани представи проектобюджета на Иран за следващата фискална година, която започва от март, и определи сделката като „повратен момент" за икономиката на страната, която е сред основните производители на петрол, но бе изолирана от световния пазар в последните пет години.

„Ядрените преговори, които напредваха под водачеството на Върховния ни лидер и с помощта на народа ни, са истинска златна страница в историята на Иран", каза Рухани.

„Ядрената сделка е възможност за развитието на нашата страна, за подобряване на благосъстоянието на народа ни, за стабилност и сигурност в региона", допълни президентът.

По същото време, когато бяха вдигнати санкциите, Техеран обяви освобождаването на петима американци, сред които и репортерът от „Вашингтон пост" Джейсън Резаян, като част от размяна на затворници със САЩ.

Двете събития намаляват значително напрежението между Техеран и Вашингтон, което бе ключово за региона още от Ислямската революция през 1979 г. насам.

Десетки милиарди долари, под формата на ирански активи, сега ще бъдат размразени и мултинационалните компании вече ще имат възможност да развиват бизнес в Иран, чийто пазар е гладен за всичко - от автомобили до части за самолети.

Размразяването между САЩ и Иран обаче се приема с подозрение от републиканците, както и от съюзниците на Вашингтон в Близкия Изток, включително Израел и Саудитска Арабия.

Позицията на Израел личи недвусмислено в изявлението на премиера Бенямин Нетаняху снощи. „Дори и след подписването на ядреното споразумение, Иран не е изоставил амбициите си да се сдобие с ядрено оръжие и продължава да дестабилизира Близкия Изток, да разпространява по света тероризъм и да нарушава междунаодните си ангажименти", се казва в изявлението.

Рухани отвърна на критиците си: „Радват се всички освен ционистите, войнолюбците, които разпалват религиозни войни сред ислямските народи, и хардлайнерите в американския конгрес".

Международната агенция по атомна енергия обяви в събота, че Иран се е съобразил със споразумението от миналата година със шестте световни сили и това на практика изпрати санкциите в миналото. Директорът на МААЕ Якия Амано днес е в Техеран за среща с президента Рухани и ръководителя на местната ядрена агенция. Минути след изявлението на МААЕ Съединените щати формално вдигнаха санкциите в банковия сектор, корабоплаването и търговията със стомана. Европейският съюз също така отмени своите икономически и финансови санкции срещу Иран, които бяха свързани с ядрената тема. Изявлението на МААЕ на практика отмени и всички останали санкции срещу Иран, наложени от ООН.

Краят на санкциите означава повече пари и повече престиж за шиитски Иран, който играе основна роля в религиозните конфликти в Близкия Изток, особено във войната в Сирия, където съюзниците на Техеран се бият срещу сунитските бунтовници.

Новината също е успех за президента Рухани, прагматичен духовник, който бе избран през 2013 г. с обещанието да намали изолацията на Иран.

Техеран отрича ядрената му програма да е имала за цел сдобиването с атомна бомба. Вашингтон настоява за отделни, макар и не толкова мащабни, санкции срещу Иран заради противоракетната програма.

Великобритания също приветства изпълнението на споразумението, както и Франция, която обаче обяви, че ще наблюдава отблизо спазването на ангажиментите. Япония планира да вдигне повечето от санкциите си срещу Иран, включително и възможността японски компании да инвестират в добива на петрол и газ. Това ще стане до няколко дни, обяви външното министерство в Токио.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.