• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Министър Иванов: Блатото пред Ларгото е метафора на отношението към културното наследство

Министър Иванов: Блатото пред Ларгото е метафора на отношението към културното наследство

/КРОСС/ „Това блато е тъжна метафора за отношението ни към културно-историческото наследство", каза пред БНР служебният министър на културата Мартин Иванов по време на съвместен оглед на разкопките пред Ларгото със столичния зам.-кмет по културата Тодор Чобанов.

Вчера, в отворено писмо до министъра, кметът на Столична общин поиска аварийна консервация на откритите археологически находки там.

„Намиращите се в подземната зона археологически находки са в добро състояние, но тези в откритата са реално застрашени от разрушаване. Администрацията на Министерството на културата до момента не е предприела мерки за тяхното съхраняване", се казва в поредно писмо на кмета към Министерството по случая. Тя цитира експерти, според които в откритата зона ситуацията е вече аварийна и археологическите структури няма да оцелеят през предстоящата зима, а проливните дъждове това лято са нанесли значителни щети.

„Министерство на културата е правило неколкократно опит за конкурсна процедура за избор на изпълнител за завършването на обекта, която обаче всеки път е блокирана от жалби в Комисията за защита на конкуренцията. Очакваме тяхното решение и се надяваме да не се стигне до съдебно обжалване", каза Мартин Иванов.

Въпреки неугледния си вид разкопките са сравнително запазени, отбеляза министър Иванов, но посочи, че предписанията на предишния министър, огледал мястото миналото лято са само частично изпълнени.

На първо време трябва да се изпомпа водата, каза Мартин Иванов, след което посочи като вариант свикването на експертна група, която да препоръча действия, както и търсенето на финансиране: „Мисля да се обърна към комисията по бедствия и аварии, защото в министерството няма перо, от което да се вземат пари за това".

Аварийното консервиране също трябва да бъде обсъдено от тази комисия, за да не зимуват разкопките трета зима под открито небе, допълни той.

При липса на друга възможност в краен случай находките трябва да се затрупат със защитен пясъчен насип, отбеляза в писмото си кметът Фандъкова.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Дано този министър загрее и открехне вратата към далаверите на археолозите! Защо археолозите излъгаха гербрското правителство и отвориха обекта в центъра на София? Кой знае каква нова информация за историята на града не беше добита, но се изхарчиха куп пари за ново планиране разкопоки и фантастични надници на археолозите, каквито никой друг в оръфаната ни държава не получава! Апропо, защо Дянков пробута това постановление през министерски съвет, та сега тези хора получават по 125 днвна надница + 20 лева командировъчни, ако не са от мястото, където копаят? Ларгото трябва да се засипе, ако искаме наистина културното наследство да оцеле за бъдните поколонеия, а отгоре да се изгради копие. Да отидат в Лозенград да видят как се прави и специално да погледнат мегароните. То бива, бива да харчат парите на данъкоплатците, но това вече е разсипия! Не само на пари, но и на културно наследство! Хайде да оставят нещо и на бъдещите учени! А ако искат да разберат как се експонират обекти в градска среда, да бъдат любезни да проучат опита на други страни. Нправено е толкова много в това отношение, но се разчита на непознаването на темата от "широките народни маси" и от журналистите. А Чобанов да спре да се подмазва на археолозите, за да го допуснат до тесния кръг, който разпредел баницата.

17.08.2014 15:02:28

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.