• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

Около 70% е вероятността да има нови избори

Около 70% е вероятността да има нови избори

/КРОСС/Партиите не бива да се отказват от преференцията заради нередности, както не се отказваме от демокрацията заради това, че има престъпления, казва депутатът от БСП Георги Кадиев в интервю за в. "Сега"

- Г-н Кадиев, трябваше ли да има коалиция ГЕРБ - БСП?

- Има различни виждания. Аз направих на сайта си допитване до хората, гласуваха около 1500 души и от тях резултатът беше 3:1 в полза на това да няма коалиция с ГЕРБ. По много причини, една от които е, че по-малкият партньор винаги губи, а втората - че когато влезеш в коалиция, ти преставаш да бъдеш алтернатива, а ние винаги сме били алтернатива на ГЕРБ и те на нас. Третата причина е, че ако направиш коалиция с ГЕРБ, трябва да забравиш миналото и взаимните обвинения, което е трудно и за двете страни. Аз съм против и в това допитване, което направих, гласувах против. Но БСП първо трябваше да се допита до своите хора искат ли коалиция. 

- Вие призовахте ГЕРБ да върне по-бързо мандата? Защо, след като следват пак избори?

- Има два варианта. Единият е ГЕРБ да приемат, че не могат да съставят правителство по начина, по който на тях им се иска. В този случай по-логичното би било да се направи някакъв тип програмно правителство от няколко партии. В случая не е важен математическият сбор, а концепцията. Ако ГЕРБ искат да правят сериозно правителство, то те трябва да се обърнат към системните партии - БСП, реформатори, ДПС. Защото малките ти дават математически сбор, но нищо повече. Другата алтернатива е избори. По-скоро си мисля, че вероятността от нови избори е около 70% и 30% бих дал за някакъв тип правителство.

- Простиха ли се реформаторите с шанса си да влязат в управлението?

- Според мен никога не са имали шанс да влязат, защото това би означавало Бойко Борисов да върне Иван Костов във властта, което на мен ми се струва нереално - да си сложи Иван Костов за началник. По същия начин, ако беше направил коалиция с ДПС, щеше да сложи Ахмед Доган за началник. Песимист съм, че от тези преговори ще излезе нещо. Според мен преговорите са просто губене на време, псевдоконсултации и колкото по-скоро ги прекратят в тази им форма, толкова по-добре. 

- Ще има ли Михаил Миков куража да смени състава на изпълнителното бюро?

- Михаил Миков няма друг шанс, освен да направи промени. И това му е първият и последният шанс. В момента единствената причина никой да не му иска оставката е това, че е само от три месеца начело на партията и за това време никой не би могъл да промени БСП кой знае колко. Той получи много тежко наследство. И стои с ИБ, което не е негово, а е на Сергей Станишев. Получи буквално във втория месец от управлението си най-тежката загуба за БСП от 90-та година насам и най-малката парламентарна група. Или сега прави промени, или просто ще си отиде в един следващ момент. И се опасявам, че ако продължаваме да се инатим и да има някакви свещени крави и някаква партийна аристокрация на "Позитано", която само се мести от листа в листа, и като не ги харесат в един район, ги пращат в друг, БСП ще тръгне по пътя на СДС. Всяка година ще има нов председател, всяка година ще има все по-лош резултат и някъде след 10 г. ще се сетим, че трябва да се обединяваме. Защо в момента Реформаторският блок е във възход - защото обединява, а БСП е в положение на слизаща надолу партия, защото разединява. Имате отцепено парче около Георги Първанов, отцепено парче около Татяна Дончева, предполагам, че ако така вървим, ще има и други отцепени парчета. И затова мерките трябва да се взимат сега, веднага, екстремно и радикално. Чух председателя на партията, който каза на пленума - ще има постепенна промяна, до един-два месеца. Няма време за тези неща! Ако искаш да изпращаш силни сигнали, че си готов да влезеш отново в битка, в нови избори, трябва да смениш посланията, да смениш и хората.

- Има ли БСП път към двете малки формации на Първанов и Дончева?

- Да, аз съм убеден, че и това време ще дойде, но за това трябва време и смяна на поколенията - и при нас, и в малките леви формации. Ако един ден Георги Първанов иска отново да се обедини с БСП, това може да стане само с негова крачка назад и с крачка назад на ръководството на БСП. Вижте в СДС какво се случи - десетина години се роиха, сменяха лидери и в момента, в който Иван Костов се дръпна назад, тогава стана Реформаторският блок. Така си го представям и аз, но ще отнеме десетина години.

- Трябва ли да бъдат извадени от ИБ на БСП Димитър Дъбов, Евгений Узунов и Катя Николова, както искат някои социалисти, сред които Кирил Добрев?

- В никакъв случай махането на трима човека, което е задължително, не решава автоматично проблема. Вчера срещнах случайно едно момче, което беше в нашата младежка организация и сега е водач на листа от друга партия. И той ми каза: "Като излязох от БСП, камък ми падна от плещите, вече се чувствам много по-свободен, повече се чува това, което казвам". Хората би трябвало да се чувстват свободни, когато влизат в БСП, а не когато излизат. И когато ги затвориш в една среда, в която виреят основно интриги, лобизъм, партийна аристокрация, винаги нагаждаща се, а всички останали изолирани в ъгъла, няма как да очакваш тези хора първо да дойдат при теб и после да гласуват за теб. Затова само 6% от младите хора са гласували за БСП.

- Какво Ви задържа тогава още в БСП?

- Най-лесното е да отида при някого, който вече е излязъл. Още по-лесно е да си направя нещо сам и съм сигурен, че би имало някакъв успех. Но истинското предизвикателство е не аз да си отцепя моите 1-2 процента. Този преференциален вот беше моят тест. Ако хората считаха, че такива като мен са излишни и трябва да бъдат изхвърлени и БСП да бъде пречистена по тоя начин, тогава те нямаше да гласуват за мен, а за други. 

- Преференциите имат ли нужда от редактиране? И трябва ли да вървим към смесена система - наполовина мажоритарна и пропорционална?

- За мен преференциите са най-хубавото нещо, което се случи на тези избори, защото те мотивираха хората, които иначе не биха гласували, да пуснат бюлетината. Както и мотивираха самите кандидати - да се напрегнат в тази кампания. Защото човек, който е на 22-ро място, досега нямаше шанс, но сега има. Тъй като усещам някакъв стремеж у партийните ръководства да се върви назад, да се бяга от преференциите, това би било огромна грешка. Все пак 1.3 млн. души, една трета от хората в България, които гласуват, гласуваха преференциално. Тези хора искат да гласуват не само за партия, а и за личности. Вече е важно и кои са хората в парламента, можеш да ги преподредиш и това усещане дава съпричастност на избирателя - той вече участва в политиката много по-пряко, отколкото досега. За мен трябва да се върви в обратна посока - не в посока забрана, а в посока намаляване на прага, от 7 на 5%, примерно, и възможност да преподредиш цялата листа, а не без водача. На теория можеш да го смениш, но на практика е бетониран. Това би доразвило тази система, като си мисля, че тя все пак е преходна към мажоритарни избори. Имаше много хора, които се объркаха, имаше много хора, които си купуваха преференции, както и такива, които контролираха вота чрез преференции. Но това са дребни проблеми в сравнение с правото на хората да участват директно в подредбата на листата. Ние не се отказваме от демокрацията, заради това, че има крадци и престъпления. Напротив, ние я развиваме демокрацията. По същия начин - ние не се отказваме от избори, защото има изборни измами. Напротив, развиваме тази изборна система. Аз лично съм привърженик на мажоритарния вот, както са кметските избори. И съм сигурен, че някой ден и това време ще дойде. Но засега имаме преференциалното гласуване и трябва да го развиваме.

- Въпреки че събрахте най-много преференции - 18%, не се превърнахте в герой за партията си, а затвърдихте образа на лошото момче в БСП. Помогнаха или попречиха на БСП преференциите?

- Тези 18%, за да гласуват за мен, първо са гласували за БСП. От тези близо 6000 души, които лично инвестираха доверието си в мен, претендирам, че голямата част изобщо нямаше да гласуват за БСП, ако не беше преференциалният вот. И това е постигнал всеки един от преференциалните кандидати, не само аз, всеки има някакъв принос. И ако имаше нещо хубаво, което се случи в БСП на тези избори, е именно преференциалният вот - той разбърка картите на "Позитано". Аз съм абсолютно убеден, че ако нямаше преференции, БСП щеше да има много по-лоши резултати и да падне от ДПС. 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.